Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong'da işlem gören (offshore) yuan, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuanın dolar karşısındaki günlük referans kurunu, geçen haftaki kargaşanın ardından piyasaları sakinleştirmek için ikinci gün üst üste istikrarlı tutması sonrası, erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

PBOC Cuma günü, finans piyasalarının şok dalgaları ile sarsılmasına neden olan ve sert satışlar sonucu Çin hisse senedi piyasalarında geçen hafta iki kez işlemlerin durdurulmasına yol açan referans kurdaki sekiz gün süren indirimini durdurdu. Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) Cuma günü yüzde 1.1 geriledi ve tarihinin en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirdi.

Offshore yuan,dolar karşısında, yüzde 0.37 kadr düştükten sonra bu kaybını geri aldı ve yüzde 0.04 değer kazanarak, Hong Kong saati ile 09:43'te 6.6803 seviyesine çıktı. Çin para birimi geçen hafta 6.7618'e kadar değer kaybetmiş ve Eylül 2010'da gördüğü rekor düşük seviyenin sadece yüzde 0.4 uzağında kalmıştı. PBOC, referans kuru 6.5626 seviyesinde belirledi. Referans kur CUma günü 6.5636 ve Perşembe günü 6.5646 seviyelerinde belirlenmişti. Yuan, Çin'deki işlemlerde (onshore) bu refrans kurun her iki yönünde maksimim yüzde 2 dalgalanabiliyor.

Singapur'da Australia &New Zealand Banking Group Ltd. Döviz stratejisti Irene Cheung, "Eğilim, Cuma günü S&P'deki hareketin ardından, hisse senetlerini istikrarlı tutabilmek için referans kuru istikrarlı belirlemek şeklinde," dedi ve "Çin, geçen hafta gördüğümüz endişeleri ve volatiliteyi artırmak istemiyor" şeklinde görüş bildirdi.