Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:15'te güncellendi)

Altın, Çin ekonomisinin daha da yavaşlayacağına ilişkin endişelerin hisse senetlerinde satış getirmesinin ardından, güçlenen güvenli liman talebinin etkisi ile, iki ayın en yüksek seviyesine doğru hareketlendi.

Spot altın yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,108.65 dolara kadar yükseldikten sonra, Singapur saati ile 15:06'da 1,106.27 dolara geldi. Metal Cuma günü, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin Aralık ayında beklenenden daha hızlı artış göstermesi sonucu gelen satışlarla aşağıda kapanmadan önce, 1,113.08 dolara kadar çıkarak 4Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Metal geçen hafta, Çin'in görünümüne ilişkin artan endişeler, hisse senetlerindeki sert satışlar ve Orta Doğu ve Kuzey Kore'de artan jeopolitik gerginliklerin riskten kaçınmaya yönelik işlemleri artırması sonucu, Ağustos ayından bu yana en güçlü artışını gerçekleştirdi. Asya hisse senetleri Pazartesi günü, Çin'de zayıf çıkan enflasyon verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlama işaretlerine katkıda bulunmasının ardından değer kaybetti.

Sydney'de Australian Bullion Co. traderı Jordan Eliseo, "Altın, hisse senetlerindeki zayıflığın güvenli liman talebini desteklemesi sonucu 2016 yılına harika bir başlangıç yaptı," dedi ve "Güçlü ABD istihdam verisine rağmen, altının 1,100 dolar seviyesinin üzerinde tutunabilmesi gücünün bir işareti. Kısa pozisyonların kapatılması, önünümüzdeki birkaç gün boyunca bu ralliyi daha da yukarı taşıyabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın varlıkları

ABD'de Cuma günü açıklanan Aralık ayı tarım dışı istihdam verisi 292,000 arttı ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahmininden daha yukarıda çıktı. Böylelikle ABD'de istihdam 2015 yılında toplam 2.65 milyon arttı. Bu güçlü veri, Fed'in bu yıl faiz artırımına devam eedeceğine ilişkin beklentileri ve buna bağlı olarak da doları güçledirirken, altının cazibesini azaltıyor.

Yatırımcılar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla son üç haftanın en fazla altın alımını gerçekleştirdi ve 10 Aralık'tan bu yana ilk kez 2 gün art arda yükseldi. Bu fonlardaki varlıklar 9.1 ton artarak 1,475.3 tona ulaştı. Varlıklar önceki gün 8.1 ton artmıştı.

Spot gümüş yüzde 0.6 ataraken, platin yüzde 0.6 geriledi. Palladyum yüzde 1.9 düşüşle ons başına 485.74 dolara kadar inerek 2010'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaşdır.

(10:15'te güncellendi)