Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'in büyüme görünümünün etkisiyle riskli varlıklara olan yatırımcı talebinin azalmasıyla altı yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine inerken, para birimleri değer kaybını yedinci güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sektörün tamamı düşüş kaydetti. Filipin hisse senetleri, Çin ve Hong Kong hisse senetlerindeki düşüşün Asya'da tetiklediği çöküşün etkisiyle ayı piyasasına girmeye hazırlandı. Gelişen piyasa paralarını takip eden bir gösterge ve Güney Afrika Randı tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken, Güney Kore Wonu Temmuz 2010'dan bu yana en zayıf düzeyine indi.

Çin piyasalarında yerel varlıkların aşırı dalgalanması ile küresel risk iştahının azalmasına neden olan volatilite, hükümetin 1990 yılından bu yana en yavaş büyüme sürecine hazırlanan Çin ekonomisini yönetme becerisine ilişkin endişeleri artırıyor. Haftasonu gelen veri, tüketici fiyatlarının resmi hedefin yarısı düzeyinde kaldığını işaret ederken, üretici fiyatları ise düşüşüne 46'ncı aydada devam ederek büyümenin yavaşladığı yönündeki spekülasyonu güçlendirdi. Güney Kore ve Tayvan tahvilleri, yatırımcıların güvenli liman arayışıyla yükseldi.

“Zayıf Çin verileri daha fazla belirsizlik oluşturuyor ve gelişen piyasa hisse senetleri ve paralarına karşı olan risk iştahını azaltıyor” diyen Manila BDO Unibank Inc. baş pazarlama stratejisti Jonathan Ravelas, “Yatırımcıların tamamına yakını Çin finansal piyasalarının yakın bir zamanda istikrara kavuşacağına ilişkin endişeler taşıyor. Volatiliteye bakılırsa, en iyisi dışarıda durmak ve nakitte kalmak” şeklinde konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saatiyle 12:47'de yüzde 1.6 geri çekilerek 727.95 puan seviyesine indi ve Temmuz 2009'dan bu yana en düşüjk kapanışına yöneldi. Finans sektörü ve sanayi hisseleri düşüşe öncülük etti. Hong Kong'da China Life Insurance Co. hisse senetleri yüzde 5.3 değer kaybederken, Industrial & Commercial Bank of China Ltd. hisseleri, yüzde 2.8 düştü.

20 gelişen piyasa parasını takip eden bir gösterge yüzde 0.2 azalarak tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Gelişen piyasa paralarındaki mevcut düşüş süreci, 24 Ağustos'ta sona eren 10 günlük kaybın ardından gelen en uzun düşüş olarak gerçekleşti.

Güney Afrika Randı, likidite azlığının riskten kaçışı tetiklemesiyle yüzde 9 düştü. Güney Kore Randı ise küresel fonların, en büyük ihracat piyasası olan Çin'de büyümedeki yavaşlama işaretleriyle, yerel hisse senetlerinden çekilmesinin ardından yüzde 0.9 düştü. Malezya Ringiti, en büyük ihracat kalemlerinden biri olan petrolün düşüşünden kaynaklı yüzde 0.4 değer kaybetti.