Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya para birimi yen bu yıl dolar karşısında yüzde 2.5 değer kazandı. Çin'de yuanın referans kuruna Perşembe gününe kadar 8 gün arka arkaya yapılan indirimler finansal piyasalara şok dalgaları gönderirken, yen 31 büyük para birimi arasında en çok değer kazananı oldu. Dolar, Cuma günü, olumlu istihdam verisine rağmen, yen karşısında Ağustos 2013'ten bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşadı. Güney Afrika randı Pazartesi günü rekor düşük seviyeleri gördü.

Bank of New Zealand'da Döviz stretejisti Jason Wong, "Risk iştahı halihazırda Çin'de olup bitenler ve piyasalardaki düşüş nedeniyle epey zayıf. Bu yıl oldukça dalgalı piyasalar görebiliriz. Böyle bir ortam yen için destekleyici olacaktır" dedi.

Yen, TSİ 8:45'te dolar karşısında 117.24 dolardan işlem gördü. Yen, gün içerisinde 116.70 dolardan işlem görerek 24 Ağustos'tan bu yana en güçlü seviyesine ulaştı. Japonya piyasaları Pazartesi günü resmi tatil nedeniyle kapalıydı.

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanda referans kuru ikinci gün üst üste sabit tutarak geçen hafta kargaşa yaşayan piyasaları sakinleştirdi. PBOC, yurtiçi yuan işlemlerini 6.5626 yuana göre yüzde 2 artış/düşüşle kısıtladı. Cuma günü, yuan, dolar karşısında 6.5636'dan işlem gördü.