Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İhracat Beklenti Endeksi, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 7,3 puan azalarak 99,9 seviyesine geriledi. İthalat Beklenti Endeksi ise aynı dönemde 2,1 puan azalarak 97,9 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı, 2016 yılının ilk çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi'ni açıkladı.

Buna göre, İhracat Beklenti Endeksi, birinci çeyrekte 2015 yılının son çeyreğine göre 7,3 puan azalarak 99,9 seviyesine düştü. Endeks, geçen yılın dördüncü çeyreğinde 107,2 düzeyindeydi.

Söz konusu dönemde İhracat Beklenti Endeksi'ne dahil edilen, gelecek 3 ay için ihracat ve ihracat sipariş beklentilerine ilişkin sorular ile kayıtlı ihracat siparişi düzeyine ilişkin sorunun Endeksi azalış yönünde etkilediği, son 3 aydaki ihracat siparişi düzeyine ilişkin sorunun ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi.

Bununla birlikte gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat sipariş beklentileri ile son üç aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri ise daha yüksek puanlarda seyretti.

Söz konusu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 8,6 puan altına geriledi.

İthalat beklenti endeksi azaldı

İthalat Beklenti Endeksi, bu yılın birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 2,1 puan azalarak 97,9 seviyesinde gerçekleşti. Endeks, geçen yılın dördüncü çeyreğinde 100 düzeyindeydi.

İthalat Beklenti Endeksi'ni oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki birim ithalat fiyatı beklentileri ile son üç aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi azalış yönünde etkilediği, gelecek 3 aydaki ithalat beklentileri ve mevcut durumdaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi. Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat ve birim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endekslerinin geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük puanlarda olduğu, son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksinin ise daha yüksek puanda seyrettiği belirlendi.

Söz konusu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2016 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 6,3 puan altına düştü.