Financial Times haberine göre, Çin ekonomisi resmi verilere göre 2015'in ilk 3 çeyreğinde reel bazda yüzde 6.9 büyüdü. Bu rakam, Çin hükümetinin 2015 için büyüme hedefi olan "yaklaşık yüzde 7" seviyesine paralel, ancak 1990'dan bu yana görülen en düşük büyüme olacak.
Çin'de Salı günü açıklanacak büyüme verisine dair bilinmesi gerekenler.
Nominal büyüme... Çin'in "GSYİH deflatörüne" dair kuşkular bulunuyor. GSYİH deflatörü nominal GSYİH'yi politik olarak duyarlılığa sahip reel GSYİH'ye çeviren bir enflasyon ölçüsü olarak özetlenebilir. GSYİH deflatörü, enflasyonun en geniş anlamlı ölçümü olmalı ve tüketim dışı mallar da olmak üzere tüm mal ve hizmetlerdeki fiyat değişimlerini içerisinde barındırmalıdır. Ancak, eğer dördüncü çeyrek deflatörü Çin'de diğer enflasyon göstergelerinden sert bir şekilde ayrılırsa, yatırımcılar Çin istatistik bürosunun rakamlarla oynadığından şüphelenebilir ve nominal büyüme rakamının ekonominin durumu hakkında daha güvenilir bir gösterge olduğuna kanaat getirerek bu rakama odaklanabilir
"Diğer" hizmetler... Çin ekonomisinin geleneksel büyüme aygıtları imalat ve inşaat sanayii zayıflarken, Çin büyümesinin yeni motoru hizmet sektörü oldu. Hizmet sektörü rakamının altında "diğer" olarak adlandırılan ve sağlık, eğitim, adalet ve muhasebe gibi kategorileri içeren geniş bir kalem, Çin'in üçüncü çeyrekte beklenenin üzerinde bir büyümesini sağlamıştı.
Ancak, rakamlarla ilgili detay verilmemesi, hizmetlerin bedelinin ölçümündeki zorluklar ve Çin'in önceden belirlenen büyüme hedeflerini yakalamak amacıyla verileri abartmış olabileceği düşüncesiyle bir çok kişi bu rakamlara kuşkuyla bakıyor. Eğer, Çin hükümeti hangi hizmetin daha hızlı büyüdüğü gibi detaylar verebilirse eleştiriler yatışabilir, aksi halde kuşkular daha da büyüyecektir.
Finansal hizmetler... "Diğer" hizmetlere ek olarak, finansal hizmetler, 2015'in ilk yarısında Çin hisse senedi piyasalarındaki yükselişe bağlı olarak aracılık hizmetleri ve komisyonlardaki artışa bağlı olarak Çin'de üçüncü sektör itibariyle büyümeye en büyük katkıda bulunan kalemlerden biri oldu. Ancak, Çin piyasalarındaki yükselişin Kasım 2014'te başlamış olması nedeniyle dördüncü çeyrekte baz efekti etkili olmaya başlayacak.
Ayrıca, yılın ilk yarısında işlem hacmi, dördüncü çeyreğe göre çok daha yüksekti. Finansal hizmetlerin büyümeye tekrar güçlü katkıda bulunması, verilerle ilgili kuşkuları artıracaktır.
Sanayi üretimi... Salı günü, Çin istatistik bürosu büyüme rakamlarına ek olarak aylık sanayi üretimi verisini de açıklayacak. Aralık ayında gerçekleştirilen fabrika anketleri, Çin'de imalat sanayiinin 2015'in neredeyse tamamında düştükten sonra sonunda dibi gördüğüne işaret edebilir. Sanayi üretimi Ekim'de yaklaşık 7 yılın düşüğünü gördükten sonra Kasım'da güçlü bir şekilde arttı. Eğer bu hızlanma Aralık'ta da arttıysa Çin üretimi için en kötü geride kaldı denebilir.
Net ihracat... 2008'den 2014'e kadar net ihracatın ekonomik büyümeye katkısı sıfır ya da negatif oldu. Gümrük verilerine göre, Çin'in mal ticaret fazlası, 2015'te emtia fiyatlarındaki düşüşün ithalat maliyetlerini azaltmasıyla 595 milyar dolarlık rekor seviyeye yükseldi. Ancak, gümrük verileri hizmet ticaretini yansıtmıyor.