Piyasalarda "satış dalgası" derinleşti
Uluslararası piyasalarda satışlar, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün etkisi ile derinleşti (22:40'ta güncellendi)
(22:40'ta güncellendi)
Petrol fiyatlarının varil başına 27 doların altına düşmesi, Dow Jones Endeksi'nin 565 puana kadar çıkan düşüşü ve küresel hisse senetlerinin ayı piyasasına yaklaşması ile birlikte, finans piyasalarına kargaşa yeniden geri döndü. Bu durum güvenli liman niteliğindeki varlıklara akına yol açtı.
Dow Jones ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeksleri en son 2014 yılının başında gördükleri seviyelere geriledi, ancak satışlar öğleden sonra hafifledi ve Dow Jones'taki düşüş 400 puana geriledi. Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Mayıs ayında gördüğü rekor seviyeden yüzde 19.8 gerileyerek yüzde 20 olan ayı piyasası sınırına yaklaştı ve gelişen piyasalar göstergesi MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 3.2 düştü. Rus rublesi ve Meksika pesosu rekor seviyelere gerilerken, Hong Kong dolarında kur çıpası uygulamasının sonlandırılacağı beklentileri güçlendi. Yatırım yapılabilir seviye altında nota sahip olan ABD şirketlerinin temerrit riskini ölçen gösterge üç yılın en yüksek seviyesine tırmandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2 seviyesinin altına indi ve yen bir yılın en yüksek seviyesine çıktı.
St. Louis'te Edward Jones'un yatırım stratejisti Kate Warne, "Rahatlama işaretleri yok gibi görünüyor," dedi ve "Kendi kendini besleyen satış dalgalarının olduğu bu gibi dönemlerde, bu durum ne zaman sona ereceği konusunda size fikir vermez, zira bunlar büyük ölçüde duygusal. Temel göstergeler şu anda fazla önem ifade etmiyor. Bu gibi sert düşüşleri hissettiğinizde, meşgul olmak iyidir, ancak eğlenceli değildir" şeklinde konuştu.
Hisse senedi piyasaları, Çin'den petrole, herşeyden olumsuz etkileniyor ve faizler, Fed ve diğer merkez bankalaarının yardıma gelmek için yüksek eşikler belirlemesi ile birlikte, yıla rekor düzeyde kötü başlangıç yapmaya çok yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşler, kredi kalitesinin kötüleşmekte olduğu bir ortamda, tüm piyasalarda dalgalanma yaratıyor. ABD tahvilleri şimdi, yatırımcıların güvenli limanlara akın etmesi ile birlikte, Mayıs 2009'dan bu yana en düşük enflasyonu tahmin ediyor.
Blackstone Group LP CEO'su Stephen Schwarzman, İsviçre'nin Davos kentinde Bloomberg Television'dan Erik Schatzker'e yaptığı değerlendirmede, "Satış dalgasının ardından çok şey var," dedi ve "Oldukça kademeli olarak yavaşlamakta olan ABD ekonomisi gibi ekonomik faktörler var. Enerji fiyatlarında sert düşüşler var. Muhtemelen biraz abartıya kaçmış Çin'in durumu var. Bu faktörleri bir araya koyduğunuzda, Fed'in faizi artıracağı ve ekonomiyi daha da yavaşlatacağı endişesi ile birlikte, pek de çekici olmayan bir durum ortaya çıkıyor" yorumunda bulundu.
Piyasalar
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 13:47'de yüzde 2.6 aşağıda seyrediyordu ve bunun sonucu Mayıs zirvesinden bu yana düşüş ayı piyasası sınırı olan yüzde 20'ye yaklaştı. Bu dönemde, küresel hisse senetlerinin değeri 15 trilyon dolar kadar eridi.
Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) yüzde 2.2 geriledi ve Nisan 2014'ten bu yana en düşük kapanışına yöneldi.
Dow Jones Endeksi eğer 500 puan süşerse, Ağustos ortasından bu yana üçüncü kez bu boyutta bir düşüş yaşamış olacak.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 3.1 ile son iki haftanın en hızlı düşüşünü yaptı ve Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.
Hong Kong'da işlem gören Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 4.3 düştü.
Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 7'den fazla düşerek varil başına 26.45 dolara indi.
Altın güvenli liman alımlarından destek buldu.
Yen dolar karşısında yüzde 0.9 değer kazanarark 116.58 seviyesine çıktı ve 16 Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Euro dolar karşısında fazla değişmeyerek 1.0897 seviyesinde kaldı.
Gösterge ABD 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, yatırımcıların güvenli liman aramalarıyşa Ekim'den bu yana en düşük seviyesine indi. Bu kağıdın faizi dokuz baz puan düşüşle yüzde 1.97'ye geriledi.
(22:40'ta güncellendi)