Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen piyasa borçlanma maliyetleri artıyor endişe büyüyor

Gelişen piyasa borçlanma maliyetleri artıyor endişe büyüyor

Gelişmekte olan ülkelerde borçlanma maliyetleri Çarşamba günü son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, yatırımcılar, gelişen piyasaların bir kredi kriziyle karşı karşıya olabileceği konusunda uyarıyor

Giriş: 21 Ocak 2016, Perşembe 10:37
Güncelleme: 21 Ocak 2016, Perşembe 10:38

Financial Times haberine göre, gelişmekte olan ülkelerde satış dalgası yerel para birimlerindeki zayıflık nedeniyle daha da alevlenirken, dolar cinsinden borçlanan Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerde borçlanma faizleri hızlı şekilde yükseldi.

Küresel piyasalarda geniş çaplı satış dalgasıyla Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika'dan yatırımcı çıkışı yaşanırken, bir yatırımcı dün gelişmekte olan piyasalarda yaşanan düşüşü "Kara Çarşamba" olarak adlandırdı.

Fransa'da Natixis Asset Management yatırım şefi Franck Nicolas, " 'Kredi krizi' bir bir kaygı. Gelişmekte olan piyasalara olan küresel talep çok büyüktü ve bir çok varlığı şişirdi. Şimdi durum değişiyor." dedi.

Petrol fiyatının 30 doların altına gerilemesiyle emtia ihracatçısı ülkeler düşüşte öncü oldu. Brezilya reali ve Meksika pesosu gibi para birimleri sert şekilde düştü. Rus rublesi yüzde 2.9 düşerek rekor düşük seviyeye geriledi.

JPMorgan'ın ağırlıklandırılmış endeksine göre, dolar cinsinden ortalama devlet borçlanma maliyeti yüzde 6.7'ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl bu ortalama yüzde 5.3 seviyesindeydi. Öte yandan, gelişmekte olan ülke tahvilleri ve ABD tahvil faizleri arasındaki risk primi Euro Bölgesi borç krizi ve borç kesintilerine bağlı yaşanan piyasa kargaşasındaki seviyelere ulaştı.

Bazı ülkelerde ortalama borç faizleri çift haneli rakamlara ulaştı. Gana'da 2026 vadeli tahvil faizi yüzde 8.41'den yüzde 15.10'a yükselirken, borç refinansmanı problemli bir hal aldı.

Société Générale gelişmekte olan piyasa strateji direktörü Bernd Berg, faizlerdeki yükselişi ve IMF'nin küresel büyüme beklentilerini düşürmesine bağlanan satışları tanımlamak için "Kara Çarşamba" ifadesini kullandı.

Salı günü IMF, küresel büyüme beklentilerini 2016 ve 2017 için düşürürken, Çin ticaretinde yavaşlama ve zayıf seyreden emtia fiyatları yavaşlamanın gelişmekte olan piyasalar geneline yayılmasına neden olmuştu.

Oxford Economics'ten Adam Slater, "Piyasalarda şu anda olup biten gerçekliğin bir testi. Dünya ekonomilerinin ABD faiz artırımına dayanıklılığıyla ilgili belirsizlik ve Çin'deki yavaşlama artık küresel ekonominin yeni bir küresel resesyona giriyor olabileceği konusunda soruları gündeme getiriyor." dedi.

ABD'de genişlemeci para politikası, gelişmekte olan ekonomilerde 2010 ve 2014 yılları arasında borç ihraçlarının patlamasına neden oldu. Bank for International Settlements (BIS), bu artışın finansal sisteme zarar verebileceği konusunda uyarmıştı.

Borçlanmadaki artış döneminde şirket borçlanmaları son 10 yılda 4 kat kadar arttı. Şirket borçları 2004'te 4 trilyon dolardan 2014'te 18 trilyon dolara yükseldi.

ABD faizleri artarken ve yatırımcılar Çin'in ekonomik gücüne yönelik inancını kaybederken, sermaye akımları yön değiştirdi. Bu durum, borçlanma maliyetlerini yukarı yönlü baskılıyor.

JPMorgan Gelişen Piyasa para birimleri endeksi bu yıl yüzde 3.7 düşerken, bazı ülkeler para birimlerinin daha fazla değer kaybetmesini önlemek için önlemler aldı.

Azerbaycan, bu hafta ülkeden para çıkışı işlemlerinde yüzde 20 vergi getirileceğini açıklarken, Meksika Merkez Bankası Başkanı, gelişmekte olan ekonomilerde büyümeyi teşvik etmek için konvansiyonel olmayan yöntemlerin denenmesi gerektiğini söyledi.