Petrol Çin "imalat" verisindeki kötüleşme ile düştü
Petrol, Çin'de imalat sektörü göstergesinin daralmayı işaret etmesinin ardından değer kaybetti
Petrol, Çin'de imalat sektörü göstergesinin koşulların altıncı ay üst üste kötüleştiğini işaret etmesi ve verilerin Kuveyt ve Nijerya'nın OPEC'in üretim artışını güçlendirdiğini göstermesi ve bunun da küresel arz fazlasına ilişkin endişleri artımasının etkisiyle değer kaybetti.
Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2.1 düştü ve bu yılın en uzun yükseliş dönemi olan dört günlük çıkışını sonlandırdı. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi Çin'de Ocak ayı resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi 49.4 ile son üç yılın en düşük seviyesine indi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre bu verinin 49.6 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu veri böylelikle altı ay üst üste kötüleşme işaret ederek, tarihinin en uzun daralma serisini gerçekleştirdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Ocak ayı üretimi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Endonezya'nın üyeliğinin yeniden başlaması ile birlikte, günlük 33.11 milyon varile çıktı.
Petrol Ocak ayında, Küresel piyasalardaki volatilitenin, yüksek seyreden ABD petrol stokları ve İran'ın uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından yeniden piyasalara dönecek olmasından kaynaklanan endişelere katkıda bulunmasının etkisi ile yüzde 9.2 düştü. Chevron Corp. Cuma günü yaptığı açıklamada, 2002'den bu yana ilk çeyrek dönem zararını açıkladı. Bu açıklama, bu hafta diğer büyük petrol şirletlerinin finansallarını açıklayacak olması ile birlikte, bir dizi zarar rakamının ilki olabilir. Exxon Mobil Corp. ve BP Plc rakamlarını Salı günü açıklayacak.
Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Üretim kısıntılarına ilişkin somut haberler görmezsek, bu rallinin sınırlarına geliyoruz," dedi ve "Petrol 36 doları geçmekte zorlanacak" şeklinde görüş bildirdi.
Mart vadeli Batu Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 72 sent düşüşle varil başına 32.90 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 11:09'da 33.12 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 40 sent yükselişle 33.62 dolardan kapandı ve haftayı yüzde 4.4 kazançla geçti. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının neredeyse üç katı düzeyindeydi.
Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 73 sent ya da yüzde 2 düşüşle varil barşına 35.26 dolara geriledi. Mart kontratı Cuma günü 85 sent yükselişle 34.74 dolardan vadesini doldurdu. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 60 sent primli işlem gördü.
OPEC'in Ocak ayı üretimi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, yedi yıllık ayrılıktan sonra 1 Ocak itibariyle OPEC'e yeninden üye olan Endonezya'nın günlük 815,000 varillik üretimini de içeriyor. Nijerya'nın üretimi günlük 109,000 varil artarak 2.028 milyon varil ile son bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Kuveyt günlük ek 100,000 varil ve İran 60,000 varil üretim yaptı.
Hedge fonları petrolde, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısında 2010'dan bu yana en hızlı artışa gitti. Spekülatörlerin WTI'da net uzun pozisyon sayısı 26 OCak haftasına yüzde 35 artarak 110,432'ye çıktı.