Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse, 2016 görünümüne dair yayınladığı raporunda üç senaryoyu ön plana çıkardı. Üç ana olasılığın dışındaki daha kötü senaryoların da değerlerinin muhtemelen sıfıra yakın ancak sıfırdan büyük olabileceği belirtildi.

Credit Suisse raporuna göre, 2016'da en büyük olasılık fırtınanın ardından piyasaların dengelenmesi (yüzde 50 ihtimal)... ABD ve Euro Bölgesi ekonomileri geçtiğimiz yıla benzer hızda büyümeye devam eder. Çin ekonomisi çok az yavaşlar. Risk piyasaları yıl başındaki düşüşten toparlanır. Emtia piyasaları genel anlamda dibi gördükten sonra hafifçe toparlanır. Petrol fiyatlarıysa ciddi anlamda toparlanma yaşar. ABD tahvil faizlerinin toparlanmasıyla, dolar, euro ve yen karşısında ılımlı biçimde değer kazanır. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında sabit seyrederken, euronun üzerinde performans gösterir.

Credit Suisse'e göre ilk alternatif senaryo, ABD'de büyüme ve/veya enflasyon verilerinin güçlenmesi (yüzde 15 ihtimal)... Küresel GSYİH büyümesi dikkate değer biçimde artar. Küresel petrol fiyatları yükselir. ABD'de ücretler artar. Yatırımcılar, Fed'in, şu anda fiyatlanandan daha agresif faiz artıracağını tahmin etmeye başlar. Vade farklarının kapanmasına, ABD tahvil faizlerindeki artış ve dolayısıyla dolardaki güçlü yükseliş eşlik eder.

Raporda ön plana çıkan ikinci alternatif senaryo, ABD ve Çin'de zayıflıkların ciddi biçimde artması (yüzde 35 ihtimal)...  Çin ithalatındaki büyüme ciddi biçimde düşer ya da ABD'de reel GSYİH büyümesi yavaşlar. Emtia fiyatları 2014'ün ikinci çeyreğinde olduğu gibi sert şekilde düşer. ABD tahvil faizleri mevcut duruma göre daha da düşer. Kredi spreadleri gelişmekte olan ekonomiler de dahil olmak üzere genişler. Dolar, diğer G3 para birimleri karşısında yatay seyreder ancak gelişen ülke para birimleri karşısında değer kazanır.