Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Societe Generale SA'ya göre, Çin muhtemelen sermaye kontrollerini artırmak durumunda kalacak, çünkü yuanı savunmak için Çin'in sahip olduğu dünyadaki en büyük Döviz rezervi dahi işe yaramayabilir.

Societe Generale Asya para birimleri baş stratejisti Jason Daw, Singapur'daki bir mülakatında, eğer 65 milyon vatandaş ya da nüfusun yüzde 5'inin her biri Çin'de yurtdışına çıkarılabilecek maksimum miktar olan 50,000 doları yurtdışına çıkarsaydı 3.3 trilyonluk rezervler yok olurdu dedi. Societe Generale, IMF metodolojisine göre yaptığı hesaplara dayanarak Çin'in cari açık kriziyle başa çıkabilmek için en az 2.8 trilyon dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Societe Generale'de küresel stratejist Kit Juckes "Sadece dünya üzerindeki en yüksek rezervlere sahip olduğunuz için yurtiçinde parasal gelişmelere bağlı olarak rezervlerin hızlı bir şekilde erime ihtimali göz ardı edilemez. Çin'de çok açık bir seçim yapmak zorundalar: sermaye hesabını sıkılaştırmak ya da para biriminin daha hızlı değer kaybetmesine izin vermek." dedi.