Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, küresel hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesi ve Japonya hisse senetlerinin, yendeki güçlenme ile birlikte kayıplarını genişletmesinin ardından değer kaybetti ve bölge hisse senetlerinin gösterge endeksi son bir ayın en güçlü haftalık kaybına yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.7 düşerek Tokyo saati ile 09:11'de yüzde 1.7 geriledi. Endeks bu hafta yüzde 4.9 kayba ilerliyor. Japonya'da Topix Endeksi,Perşembe günkü tatilin ardında piyasanın yeniden açılması ile birlikte, yüzde 4.1 geriledi. ABD ve Avrupa hisse senetlerindeki düşüşler, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin Mayıs ayında ulaştığı rekor seviyeden yüzde 20 düşmesine ve ayo piyasası olarak tanımlanan duruma girmesine neden oldu.

Merkez bankalarının hareketleri, negatif faizlere ilişkin endişelerin, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve petrolde iki senedir görülen düşüşün yarattığı endişelere katkıda bulunması ile birlikte, yatırımcıların dikkatleriniüzerinde toplamaya devam ediyor. İsveç Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası'nın sürpriz bir şekilde negatif faiz uygulamasına geçerek piyasalarda şok etkisi yaratmasından iki hafta sonra, zaten eksi seviyede bulunan gösterge faizi daha da düşürdü. Yatırımcılar, Çarşamba günkü konuşmasında, Fed'in küresel piyasalardaki kargaşadan dolayı faiz artırımında aceleci olmayacağını söylemesinin risk varlıklarına gelen sert satışları durduramamasının ardından, Fed Başkanı Janet Yellen'ın dünkü konuşmasını fazla dikkate almadı.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım strateji müdürü Matthew Sherwood, "Piyasalar merkez bankalarına ve onların duruma istikrar kazandırabilme yeteneklerine olan inançlarını yitiriyor," dedi ve Merkez bankaları uygulayabilecekleri olağan dışı politkalar konusunda düşünmek zorunda kalacak. Küresel ekonomi aşırı zayıf" şeklinde görüş bildirdi.