Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., volatil petrol fiyatlarının, ham petrolün çok daha düşmeyeceğinin birişareti olabileceğini kaydetti.

Aralarında Jeffrey Currie'nin de bulunduğu Goldman analistleri, 15 Şubat tarihli raporlarında, petrol fiyatlarının şimdilerde, 20 dolar ile 40 dolar aralığında artan dalgalanmalar ile birlikte "trendsiz" olduğunu kaydetti. Goldman'a göre, fiyatları "onlu" seviyelere çekebilecek düşüşler halen şaşırtıcı olmayacak, zira kayda değer boyutta bir volatilite halen tahminler dahilinde.

Fiyat dalgalanmalarına ilişkin tahminleri yansıtan CBOE Ham Petrol Voltilite Endeksi 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, piyasa verileri, ABD göstergesi Batı Teksas petrolünde (WTI), rekor toplam işlem hacmini ve artan açıılmış pozisyon sayısını işaret ediyor. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, spekülatörlerin petrolde kısa pozisyon sayısı en az 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, uzun pozisyon sayısı sekiz ayın zirbesine çıktı. Buna bağlı olarak, toplam açılmış pozisyon sayısı daha önce görülmemiş seviyelere yaklaştı.

Goldman'ın raporunda, "(Pozisyonlardaki) Bu durum, makro piyasalarının muhtemelen bu volatiliteyi dikkate aldığını işaret ediyor," dedi ve "20 dolar ile 40 dolar arasında artan volatilite ile birlikte trendsiz petrol piyasası görüşümüz, düşen petrol fiyatlarından gelen negatif etkilerin büyük bölümünün bu noktada muhtemelen geride kaldığını işaret ediyor. Açıkça görülüyor ki, petrol çok fazla düşmeyecek" şeklinde görüş belirtti.