Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, petrol fiyatlarındaki düşüşün piyasa kargaşasına ilişkin endişeleri yeniden canlandırması ve bunun da güvenli liman alımlarını getirmesi sonrası değer kazandı ve yedi yılı aşkın sürenin en iyi aylık performansına yöneldi.

Jpaonya para birimi, ABD'de petrol stoklarının 86 yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrası petrol fiyatlarındaki düşüş, Japonya hisse senetlerinin Cuma günü değer kaybetmesi ve ABD Hazine tahvillerinin Perşembe günü değer kazanmasının ardından yükselişini üçüncü haftaya taşımaya yöneldi. Yen euro karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gelecek ayki toplantısında teşviği artıracağına ilişkin beklentilerin artması sonucu hafifçe değer kazandı. Avustralya doları, Wall Street Journal'de çıkan bir haberde, Avustralya Merkez Bankası Kurul üyesi John Edwards'ın para biriminin fazla güçlü olduğunu kaydetmesi sonrası, 10'lar Grubu üyelerinin paralarının tümü karşısında değer yitirdi.

Tokyo'da Mizuho Bank Ltd. şef piyasa ekonomisti Daisuke Karakama, "Petrol ve ABD Hazine tahvil faizindeki düşüş, piyasaların dikkat etmesi gereken unsurlar ve bunlar yeni yükseltti," dedi ve "Temel sorun, Çin'deki yavaşlama. Bu hisse senetlerini aşağı çeken bir faktör" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak, Tokyo saati ile 12:34'te 112.94 seviyesine çıktı. Japonya para birimi Perşembe günü yüzde 0.8 güçlenmişti. Yen euro karşısında, erken saatlerde 125.39 ile Haziran 2013'ten bu yana en güçlü seviyesine ulaştıktan sonra, yüzde 0.1 yükselerek 125.60 seviyesine geldi.

Yen dolar karşısında Şubat ayında yüzde 7.3 değer kazandı ve Ekim 2008'den bu yana en güçlü aylık performansına yöneldii. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, geçen yılın sonundaki seviyesi olan yüzde 2.27'den yüzde 1.73'e kadar indi. Japonya'nın gösterge tahvilinin faizi ise eksi yüzde 0.005'e geriledi ve son bir haftada ilk kez eksi bölgeye indi.