Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ABD istihdam verisinden ne beklemek gerekiyor?

ABD istihdam verisinden ne beklemek gerekiyor?

  • Ekonomistlerin büyük kısmı ABD ekonomisinde güçlü işe alımların artık sağlamlaştığını ve bundan sonrasında ücretlerin bu iyileşmeyi takip edecebileceğini düşünüyor

Giriş: 04 Mart 2016, Cuma 10:46
Güncelleme: 04 Mart 2016, Cuma 14:24

Ekonomistlerin büyük kısmı ABD ekonomisinde güçlü işe alımların artık sağlamlaştığını ve bundan sonrasında ücretlerin bu iyileşmeyi takip edecebileceğini düşünüyor. Bu durum Şubat istihdam beklentilerinde açıkça görülebiliyor. Bloomberg Intelligence ABD baş ekonomisti Carl Riccadonna'ya göre, manşet istihdam rakamına ek olarak, işe alım, işçi ücretleri, ve istihdam, çalışma saatleri ve ücretlerin bir kombinasyonu olan toplam istihdam endeksi verilerinin hepsi istihdam piyasasının zayıf küresel zeminde nasıl konumlanacağını gösterecek.

Riccadonna, "Bunlar benim için daha ilgi uyandırıcı rakamlar olacak. Tüketicilerin harcamalarını artırmaya devam etmek için depolarında ne kadar benzin kaldığını göreceğiz. İstihdamın daha iyi bir dağılıma sahip olması ekonomideki tüm sektörlerin birlikte yükseldiği, aralarından sadece bir sektörün sıyrılmadığı anlamına gelir." dedi.

Öyleyse, TSİ 15:30'da açıklanacak verilerde nelere bakacağız?

İstihdam

Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi istihdamın bir önceki ay 151,000 artmasının ardından bu ay da 195,000 artacağı yönünde ve tahminler 70,000 ila 245,000 arasında değişiyor.

Son açıklanan verilere göre, Ocak ayı istihdamı 2015'teki ortalama 228,000 istihdama katılım rakamına göre geriledi. New York'ta Jefferies LLC baş finansal ekonomisti Ward McCarthy'a göre, eğer geçmiş veriler rehber olarak alınırsa, Şubat istihdam rakamı da medyan beklentinin altında kalabilir. Ancak, McCarthy'e göre, istihdam büyümesi yine de kısa bir süre sonra trende geri dönebilir.

McCarthy, müşterilerine gönderdiği bir notta, "Bu ekonomik döngüde istihdam büyümesinde daha önce yaşanan yavaşlamalar 2-3 ay sürme eğilimi gösterdi, biz bu trendin sürmesini bekliyoruz." dedi.

İşsizlik oranı, ücretler

İşsizlik rakamının 8 yılın en düşüğünde yani yüzde 4.9'da tutunması bekleniyor. Fed yetkilileri de bu seviyedeki işsizlik oranını tam istihdam seviyesiyle tutarlı buluyorlar. Tam istihdam seviyesinin altında enflasyon baskılarının oluşmaya başladığı düşünülüyor.

Riccadonna, işsizlik oranının sabit kalabilmesi için istihdamın en az 125,000 artması gerektiğini tahmin ediyor. High Frequency Economics ABD baş ekonomisti Jim O’Sullivan gibi diğer ekonomistler de 125,000'in altındaki bir artışın da yeterli olabileceğini düşünüyor.

O’Sullivan, "İşsizlik oranındaki aşağı yönlü trendin son bulması için istihdam büyümesinin aylık 100,000'in veya daha düşük bir rakamın altına gelmesi gerekir" dedi.

İstihdam piyasasının sıkılaşmasıyla, işverenler iş arayanlara karşı özellikle de nitelikli ve tecrübeli adaylara karşı kendilerini cazip kılabilmek için daha yüksek maaş teklif etmek durumunda kalıyor. Fed'in son Bej Kitap araştırması ücret büyümesinin genel anlamda "durağandan güçlüye" doğru değiştiğini gösteriyor.

Şubat istihdam verilerinde ortalama saatlik gelirlerin yıllık olarak yüzde 2.5 artması bekleniyor. Rakam bu şekilde gerçekleşmesi durumunda, Ocak ayına kadar geçen 12 aylık dönemdeki yükselişle uyumlu olacaktır.

Ücretlerdeki büyümenin sürdürülmesi durumunda Fed politika yapıcılarının enflasyonun görünümüne dair göstergelerinde iyileşme olabilir. Enflasyon görünümü son dönemde Fed'in hedeflerine yaklaştığına dair sinyaller veriyor.

Sektörlerin görünümü

Bir önceki istihram raporunda çeşitli sürprizlerle karşılaşılmasının ardından, istihdamda sektörler arasındaki değişim özellikle dikkat edilecek konulardan bir tanesi olacak. İstihdam verisi, 1990'dan bu yana en büyük düşüşü kaydederek 39,000 gerileyen eğitim sektörü nedeniyle okullardaki işe alımlardan destek bulabilir. Morgan Stanley ekonomisti Ted Wieseman'a göre, bu kalem, özel üniversitelerdeki kış tatili nedeniyle büyük çapta mevsimsel dalgalanmalar yaşayabiliyor ve bu mevsimsellik geçen ayki veride iyi kapsanmamış olabilir.

Öte yandan, perakendede işe alımlar Ocak'ta yaşanan ve 2014 Kasım ayından bu yana görülen en hızlı yükseliş olan 58,000 artışın ardından yavaşlamış olabilir. İmalat istihdamında geçtiğimiz ay görülen 29,000 artış Ağustos 2013'ten bu yana yaşanan en büyük artışla eş değer gerçekleşti ve ekonomistler bu durumun tersine dönebileceğini düşünüyor. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Şubat'ta bir değişiklik olmayacağı yönünde. 2015 genelinde, imalat sektörü istihdamı 33,000 kişi arttı. Aksine, inşaat sektörü istihdamı yaklaşık 300,000 kişi yükseldi.

Yurt dışı büyümedeki zayıf seyrin etkileri, enerji sektöründeki gerilim ve stok düzeltmelerinin imalat sanayinde de olumsuz etkileri oldu. Beklenenden zayıf imalat sektörü istihdamını inşaat sektöründeki istihdam kazanımları dengeledi.