Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli yetkililer, büyüme hedeflerini sanayi kapasitesindeki azalış ve büyümeyi olumsuz etkileyecek borç ile bağdaştırması yönündeki baskılar artarken, Cumartesi günü yıllık toplantını gerçekleştirecek.

Ulusal Halk Kongresi toplantısında bu yıl için yıllık büyüme oranı belirlenecek ve beş yıllık plan taslağı açıklanacak. Yıllık büyüme oranı Ulusal Geliştirme ve Reform Komisyonu tarafından yüzde 6.5-7 düzeyinde işaretlemişti. Yatırımcılar, zarar eden devlet şirketlerinin olası bir çöküşü tetiklemeden nasıl kapanacağına ve geçtiğimiz yıl GSYİH'nin yüzde 247'sine ulaşan borcun nasıl kontrol altına alınacağına ilişkin detayları merak ediyor.

Moody's Investor Service, Çin'in kredi notu görünümünü bu hafta durağandan negatife çevirerek, giderek artan borç yükünün altını çizmişti. Hükümetin reform uygulama konusundaki yeterliliği, Moody's'in vurguladığı diğer bir nokta oldu.

Hong Kong'da Oxford Economics baş Asya ekonomisti Louis Kuijs, toplantıya ilişkin “Net mesajlara ihtiyacımız var. Politika hala kafa karıştırıcı, büyüme ve reform dengesi hala netlikten uzak. Reformlar konusunda ciddiler mi yoksa gerekli reformları erteleyen ve zarar eden şirketleri sübvanse eden bir Çin görmeye devam edecek miyiz?” şeklinde görüş bildirdi.