Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda, 2,5 milyonun üzerinde sığınmacının bulunduğu Türkiye’nin büyük bir yük taşıdığını söyledi.

“Türkiye ile birlikte çalışırsak bu sorunu kontrol altına alırız” diyen Çipras, sığınmacıların yüzerek değil, Türkiye’de üretilen can yelekleri ve botlarla Yunanistan’a geldiğini iddia etti.

Çipras, bu konuda insan kaçakçılarıyla ve böylelikle sorunun köküyle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

- Borç krizi

Çipras, sığınmacı krizinde işbirliği karşılığında Yunanistan'ın borçlarının silinmesini talep edip etmedikleri sorusuna “Borç krizi ile ilgili müzakerelerin sığınmacılarla bir ilgisi yok. Ancak borç kriziyle ilgili şunu söylemek istiyorum: Biz temmuz ayında bir programa imza attık ve buna uyuyoruz. Burada sorun IMF (Uluslararası Para Fonu). Oradan, esas anlaşmayla ilgisi olmayan tekrar tekrar yeni talepler geliyor. AB'nin, IMF’yi anlaşmaya uymaya davet etmesi lazım” cevabını verdi.

Çipras, bazı Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatmasına ilişkin bir soru üzerine, “Orada bazı ülkelerin anlaşarak karar vermesi tüm kurallara aykırı, Avrupa’ya karşı bir eylem ve ve hoş değil. AB zirvesinde bir şey karara bağlandıktan sonra bir kaçının oturup sınırların kapatılmasına karar vermeleri olacak şey değil. Bu ülkeler Avrupa’yı parçalıyorlar” ifadesini kullandı.

Sığınmacılarla ilgili durumun zor olduğunu, ancak kontrolden çıkmadığını belirten Çipras, “Ancak sığınmacılar Türkiye’den gelmeye devam eder ve Balkanlardaki sınırlar hemen hemen kapalı kalırsa, bu bizim için kritik olur” şeklinde konuştu.

Yunanistan’ın Schengen'den çıkartılması endişesi taşıyıp taşımadığına ilişkin de Çipras, Avrupa’nın temel değerlerini korudukları için bu konuda endişe duymadığını kaydetti.

AA