Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in üst düzey planlama yetkilisi, Çin'in, milyarder yatırımcı George Soros'un tahmin ettiği şekilde bir sert inişten kaçınacağını, zira politika yapıcıların ellerinde halen, dünyanın ikinci en büyük ekonomisini iyileştirme yollarını aramaları ile birlikte, kayda değer büyümeyi sürdürmeye yetecek araçları olduğunu söyledi.

Asya'nın en büyük ekonomisi, geçen yıl yüzde 6.9 ile çeyrek yüzyılın en yavaş büyümesini göstermesinin ardından, önümüzdeki beş yıllık dönemde yıllık bazda en az yüzde 6.5 büyüyecek. Bu tahminlere, Başbakan Li Keqiang'ın Cumartesi günü Ulusal Halk Kongresi toplantısının açılışında sunduğu çalışma raporunda yer verildi. Li, hükümetin büyümeyi desteklemek için daha fazla fon ayırması ile birlikte bütçe açığını artıracağını ve bununla, sorunlu kamu işletmelerinde azaltılacak istihdamın olumsuz etkilerinin dengeleneceğini söyledi.

Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Xu Shaoshi, Pazar günü Beijing'de gerçekleştirdiği basın toplanıtısında, Soros'un son dönemdeki değerlendirmelerine ilişkin soru üzerine,  "Çin ekonomisi mutlak biçimde sert inişten kaçınacak ve sert iniş olarak adlandırılan tahminler gerçekleşmeyecek," dedi.

Xu, ekonominin zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve azalan kamu gelirleri, sanayi emtiası fiyatlarındaki düşüşler ve şirket karlarındaki gibi düşüşler gibi risklerin öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi ve finans piyasası dalgalanmalarından jeopolitik risklere, küresel faktörlerin de büyümeyi etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Xu, "Risklere rağmen, Çin ekonomisi, yeni işletmelerin ve sektörlerin hızlı bir şekilde büyümeleri birlikte, yatırım ve imalat sektörü ağırlıklı büyümeden, genişleyen hizmetler ve tüketici harcamalarına dayanan bir modele doğru planlı yeniden dengelenmeyi başarıyor," dedi ve Çin'in tüketimi artırmak, dış ticareti istikrarlı bir seviyede sürdürmek ve ekonomik yeniden yapılandırmayı sağlamak için etkin yatırımları artırmak için makroekonomik tedbirleri kullanacağını sözlerine ekledi.