Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu yıl altında görülen yükseliş beklentisine ilişkin olumlu tavır, neredeyse hiçbir şeyden olumsuz etkilemeyecek gibi görünüyor.

Küresel hisse senetlerinde görülen yükseliş ve daha güçlü ABD ekonomisine ilişkin işaretlere karşın, yatırımcıların değerli metale olan ilgileri azalmış değil. Para yöneticileri bir yılan uzun bir süredir metalde net uzun pozisyonunu koruyup, altın destekli fonlardaki pozisyonlar ardı ardına onuncu haftaya taşınarak 2010 yılından bu yana görülen en uzun yükseliş sürecini gerçekleştiriyor. Ve tüm bunlar, metalin 2013 yılındaki çöküşünü öngören Goldman Sachs Group Inc.'ın ısrarla altın fiyatlarının geri çekilmeye başlayacağını belirtmesi esnasında gerçekleşiyor.

Altın, ardı ardına üçüncü aylık kazancına yöneldi. ABD'nin dirençli olmasına karşın Avrupa ve Asya'daki yavaşlamaların küresel bir resesyona yol açabileceğine ilişkin giderek artıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçtiğimiz hafta açıkladığı ek teşvik paketi ardından Avrupa hisse senetleri algının olumlu ve olumsuz arasında değişim göstermesiyle kayıplar ve kazançlar arasında dalgalandı. Dolar Ekim ayından beri en düşük seviyesine gerilerken, alternatife yönelik talepleri artmasında etkili oldu.

Toronto'da Stephenson & Co. Capital Management CEO'su John Stephenson, “yükseliş uzun sürüyor çünkü bana kalırsa yavaş büyüme çıkmazına ilişkin kolay bir çözüm yok. Yükselişin gerçek sebebi, merkez bankası politikasını çevreleyen belirsizlik, eksi faizler; çünkü piyasaların zorluk çektiği tüm meselenin kalbini oluşturuyorlar. Bölye bir ortamda altın öenmli derecede çekici görünüyor” dedi.