Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanlık seçimi için yarışan Cumhuriyetçi aday adaylarından iş adamı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti'deki rakipleri Fed konusunda hayal kırıklığı içinde olduklarını dile getirmişti.  

Trump, Ekim ayında Fed Başkanı Janet Yellen'i “faizleri Başkan Obama’yı memnun etmek için düşük tutmakla" suçlamıştı.

ABD Federal Seçim Komisyonu'nun (FEC) kayıtlarına göre Donald Trump, Fed çalışanlarından herhangi bir bağış toplamadı. Milyarder iş adamı Trump, kampanyasında masraflarını kendi karşıladığını ve bağış toplamadığını belirtse de şirketlerinin bağışları kabul ettiği belirtiliyor. Başkanlık yarışında Trump'ın en yakın rakipleri Senatör Ted Cruz'a 2,000 dolar ve Senatör Marco Rubio da 750 dolar bağışta bulunuldu.

Diğer yandan Demokrat aday adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a ise 18,239 dolar bağışta bulunuldu.

12 yıllık veriler, Fed personelinin 435.000 dolardan fazla bağış yaptığını ve bu bağışların daha çok Demokratlara gittiğini, 2016'da Demokrat adaylara yönelik eğilimin daha da fazla belirginleştiğini ortaya koyuyor. Verilere göre, Cumhuriyetçilere yapılan bağışlar 2012 yılına kıyasla 23.151 dolardan 6.500 dolara düşmüş durumda.

- Brainard da bağışta bulundu

Cumhuriyetçilere olan desteğin düşmesi, merkez bankasının kongrede 'bağımsızlık' eleştirilerine hedef olduğu bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti. Trump, Rubio ve Cruz, Kongre'nin para politikası kararları üzerindeki denetimini artıracak yasanın çıkmasını destekliyor.

Öte yandan Federal Seçim Komisyonu kayıtlarına göre, Fed Yöneticilerinden Lael Brainard, geçtiğimiz günlerde Clinton'ın seçim kampanyası için, Kasım ve Ocak ayları arasındaki dönemde, üç kez bağışta bulunarak, toplam 750 dolar verdi. Brainard'ın eşi Kurt Campbell daha önce, Dışişleri Bakanlığı döneminde Clinton'ın üst düzey danışmanlarından biriydi.