Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye ve Brezilya borç piyasalarından uzun süre uzak kaldıktan sonra geçtiğimiz hafta tahvil ihracı gerçekleştiri. Böylece, Dealogic verilerine göre, bu yıl gerçekleşen gelişmekte olan piyasa tahvil ihraçları Şubat sonundaki 15 milyar dolar seviyesinden 25 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Yıl başında, gelişmekte olan piyasalar ekonomik büyümedeki yavaşlamanın neden olduğu endişelerin yatırımcıların borç vermekte isteksiz davranmasına neden olması ve borçlanmanın düşmesiyle büyümeye yönelik endişelerin güçlenmesiyle olumsuz bilgi akışından etkilenmişti.

Ocak sonu itibariyle, düşük gelirli devletlerin dolar, euro ya da yen gibi para birimleri cinsinden tahvil ihraçları 2015'in aynı dönemine göre yarı yarıya düşmüştü.

Dünya Bankası, ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığın küresel büyüme üzerinde etkili olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Gelişmekte olan piyasalarda talepte yaşanan düşüş 2015'i dünya ticareti açısından 2009'dan bu yana en kötü yıl yapmıştı.

Ancak, son dönemde petrol fiyatlarında yaşanan toparlanma ve Avrupa ve Japonya merkez bankalarının para politikalarını genişletme yönündeki hamleleri gelişen piyasalardaki borçlanma eğilimini tekrar canlandırdı.

UBS kredi stratejisti Bhanu Baweja, "Bu yıl sadece 10 hafta geride kaldı ve gelişmekte olan piyasalarda iniş çıkışlar oldukça sertti. Gelişmekte olan ülkeler bu yeni borçlanma fırsatını kullanıyor çünkü yeniden finansmanı yapılması gereken borçları var ve yatırımcılar tahviller konusunda birden tekrardan olumlu olmaya başladılar" dedi.

Suudi Arabistan, Rusya ve Arjantin de bu yıl uluslararası sermaye piyasalarına geri dönmeyi planlıyor ve tahvil yatırımcılarıyla toplantılar ayarlanması için bankalarla görüşüyorlar. Eğer Arjantin 15 milyar dolar üzerinde yeni tahvil ihracı planını uygularsa, tahvil analistleri 2016'nın gelişmekte olan piyasa devlet tahvili ihraçları açısından rekor yılı olabileceğini söylüyor.

289 milyar euro değerinde üçüncü taraf fonları yöneten Allianz Global Investors'tan Shahzad Hassan, "Tahvil ihraçları geçerli sebeplerden dolayı son yılların en düşük seviyesindeydi. Tahvil kalitesi kötüleşmekteydi. Ancak petrol fiyatların yükselirken yatırımcıların ayı görüşlerden boğa görüşlere geçmesi çok zaman almıyor." dedi.