Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC) konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Döviz spekülasyonunun durudurulması amacıyla, döviz işlemlerine uygulanmak üzere, bir vergi için kurallar taslağı hazırladı.

Görüşmelerin gizli olmasından dolayı istimini vermeyen kaynaklar, Tobin vergisi olarak da adlandırılan bu vergi için, yetkililerin kuralları geliştirebilmesine zaman kazandırmak amacıyla, başlangıçta sıfır seviyesinde tutulabileceğini belirttiler. Kaynaklar, bu verginin şirketlerin yaptıkları hedge ve diğer döviz işlemlerini aksatmak amacını taşınadığını ifade ettiler.

Döviz işlemlerine vergi uygulanması, yuanı desteklemek ve sermaye çıkışlarını önlemeye yönelik çabaları yoğunlaştırmak için daha önce defalarca devlet bankaları yoluyla müdahalelerin ardından, politika yapıcılarının atacağı en ekstrem adım olacak. Ancak Tobin vergisi, Çin'in uluslararası reerv para yaratmayı amaçlayan planlarını daha karmaşık hale getirecek ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde piyasa güçlerinin rolünün artırılmasına yönelik taahhüdü zayıflatacak.

DBS Hong Kong Ltd. hazine ve piyasalardan sorumlu icra direktörü Tommy Ong, "Bu gibi tedbirler, döviz işlemlerinin spekülatif mi yoksa şirketlerin döviz varlıklarını hedge etmeye mi yönelik olduğunun belirlenmesinin zor olmasından dolayı, piyasadaki volatiliteyi düşürmesi garanti değil," dedi ve Bu gibi uygulamaların dünyada fazla başarılı örneği yok" şeklinde görüş bildirdi.

Tobin vergisi, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi iktisatçı James Tobin tarafından, bir para biriminin diğerine çevrilmesine ilişkin tüm spot işlemlere uygulanması tavsiye edilen vergiye deniliyor. Bu vergi, kısa vadeli döviz işlemlerindeki spekülasyonu cezalandırma amacı taşıyor.