Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugün sona eren iki günlük toplantısında, politika yapıcıların Ocak ayında uygulamaya koydukları negatif faiz stratejisinin etkilerini izlemek istemeleri ile birlikte, rekor seviyedeki parasal teşviği artırmaktan kaçaındı.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve kurul üyeleri, parasal tabanı artırmaya yönelik hedefi değiştirmeyerek yıllık 80 trilyon yende korudu ve gösterge faizi eksi yüzde 0.1 seviyesinde tuttu. Bu karar, Bloomberg'in anketine katılan 40 ekonomistin 35'i tarafından doğru tahmin edildi. Banka, ihtiyaç duyulduğunda gevşemeye gideceğini bir kez daha vurguladı. Faiz kararı ikiye karşı yedi oyla alındı. OCak toplantısında karar dörde karşı beş oyla alınmıştı.

BOJ'un yüzde 2 olan enflasyon hedefinin oldukça uzağında olması ve ekonomik büyümedeki sallantı ile birlikte, analistlerin büyük kısmı, ilave teşvik paketinin açıklanmasının yalnızca bir zaman sorunu olduğunu kaydediyorlar. Hanehalkı ve özel sektör güveninin azalması ve yatırımcıların para politikasının sınırlarına dayanıp dayanmadığını sorgulaması ile birlikte, Kuroda'nın üzerindeki baskılar artıyor. Başkan Kuroda bugün bir basın toplantısı düzenleyecek.

NLI Research Institute baş ekonomisti Yasuhide Yajima, karar açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "BOJ bir süre daha bekle-gör konumunu sürdürecek," dedi ve "Fiyat verilerinin hedefin uzağında kaldığının açıköça görüleceği Temmuz ayında gevşemeye gidilmesini bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, enflasyon beklentilerinin son dönemde zayıfladığını kaydetti.