Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Şubat ayında düştü ve önceki ayki yükseliş düşüşe revize edildi. Bu durum, tüketici harcamalarında 2016 yılı başındaki daha büyük çalı yükselişlerin ekonomik büyümeyi destekleyeceği yolundaki söylemi zayıflatıyor.

Perakende satışlar Şubat ayında yüzde 0.1 düştü. Ocak ayı verisi ise yüzde 0.2 artıştan yüzde 0.4 düşüşe revize edildi. Benzin hariç perakende satışlar Şubat ayında yüzde 0.2 yükseldi ve önceki ayki düşüşünü tersine çevirdi.

Oto aracıları, büyük mağaza ve mobilya outlet mağazalarını içeren satışlardaki düşüş, Amerikalıların, volatil finans piyasaları ortamında, tüketicilerin benzin istasyonlarında harcama yapmayarak ayırdıkları paraları biriktirdiklerini işaret ediyor. Ekonominin en büyük kısmı olan tüketici harcamalarındaki hayalkırıklığı yaratan veriler, Fed'in büyümenin diğer bir faiz artırımına yetecek denli güçlü olup olmadığını değerlendirmek için toplanmalarından hemen önce geldi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, perakende satışların yüzde 0.2 düşmesi bekşeniyordu. Tahminler yüzde 0.7 düşüş ile yüzde 0.4 artış arasında geldi.