Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi ve Haruhiko Kuroda'nın, ekonomilerini canlandırmaları için, daha zayıf para birimlerine ihtiyaçları var fakat Fed onlara el uzatmadan, bu istekleri yerine gelmeyecek.

Fed'in Çarşamba günü açıklanacak olan kararı, rekor seviyedeki parasal genişlemelerinin etkisini kaybediyor gibi görünen Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından izleniyor olacak. Euro, geçtiğimiz hafta AMB'nin açıkladığı teşvik paketi ardından güç kazanırken yen, BOJ'un Ocak ayında ilk kez eksi faiz açıklaması sonrası erken işlemlerdeki kayıplarını geri alarak yükselmişti.Euro, bu yıl dolar karşısında yüzde 2.2 değer kazanırken, yen yüzde 6 arttı.

Sydney'de Nikko Asset Management Australia'dan Roger Bridges, “Bu ülkeler tarafından gerçekleştirilen parasal genişleme, Fed'in işbirliğine bağlı.Fed işbirliği yapmazsa etkinliği azalır” dedi.

Fed'in 2006 yılından bu yana ilk kez Aralık ayında faiz artırımına gitmesinden sonra bu yıl daha fazla faiz artırımına gidilmesi ihtimali, geçtiğimiz üç ayda dalgalı seyretti. Bloomberg'ün Fed fonlama oranı vadelilerine dayanarak derlediği verilere göre 2016 yılı sonuna kadar bir hamle yapılması ihtimali, 11 Şubat'taki yüzde 11'den yüzde 80'e tırmandı.

Traderlar, yıl sonuna kadar iki kez fazi artırımına gidilme ihtimalini yüzde 50'nin altında değerlendiriyor.