Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Mars’a uzay aracı gönderen Avrupa Birliği’nin (AB) sığınmacı krizi karşısında Makedonya ile Yunanistan arasındaki İdomeni sınır kapısında kaldığını belirterek, AB'nin Türkiye ile anlaşmasının doğru olduğunu söyledi.

AB ile Türkiye arasında, Brüksel’de, sığınmacı krizinin görüşüleceği üçüncü zirve öncesinde, birliğin kurucu ülkelerinden İtalya’nın Başbakanı Renzi, ülkesinin zirvede izleyeceği tutuma yönelik parlamentoya bilgi verdi.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin genel kurulunda milletvekillerine hitap eden Renzi, AB Konseyi’nin bir ayda 3. kez toplandığını belirterek, "Bu bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi. Konsey kararlar alıp bunun izlenmesine alışkın ancak bu durumun bugün başta göçmen konusu olmak üzere pek çok konuda izlenmediği ortada" dedi.

Başbakan Renzi, göçmen konusuna "en nihayet farklı bir yaklaşım getirilebileceğini" dile getirerek, "Bu buluşmalar, Avrupa kurumlarının yeni bir enerjiye, işlerin organize edilmesinde değişim kararlılığına gereksinimi olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Mars’a hayat izleri araması için iki gün önce insansız ExoMars mekiğini gönderdiğini hatırlatan Renzi, “Avrupa, Mars’a gidiyor ama İdomeni’de duruyor. Mülteci kampında doğan bir çocuğu pet şişedeki suyla yıkadıklarını görüyorsunuz” diye konuştu.

AB ile Türkiye arasında gündemde olan sığınmacı krizine yönelik anlaşmanın, tarihi ilişkileri telafi etme yeri olmadığını savunan Renzi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte bazı ülkeler tarafından bazı hatalar yapıldı ancak AB’ye giriş müzakereleri farklı noktada. Türkiye ile anlaşma doğru ancak her ne pahasına olursa olsun değil. İnsan haklarından ve basın özgürlüğünden başlamak üzere bizim için temel olan prensiplerimiz var."

Renzi, İtalya’nın Türkiye’ye hep aynı şekilde yaklaştığını, diğer ülkeler gibi tutumunu değiştirmediğini de sözlerine ekledi.