Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu haftaki toplantının havası çok daha ılıman. İstikrarlı bir şekilde sağlam gelen ekonomik veriler ve finansal piyasalardaki toparlanma bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz artırımını destekleyen politika yapıcıların argümanını güçlendirdi.

Ancak, iklimdeki iyileşme ancak bu kadar ve faiz kararı verenler arasında da fikir ayrılıkları devam ediyor. Sonuç olarak, ekonomistler ezici bir şekilde Fed'in bugün faizleri değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.

Fed yetkilileri aşırı şahin sinyaller vermekten kaçınırken, bu yılın geri kalanında yapmayı beklediği faiz artırım sayısını azaltması muhtemel.

Cornerstone Macro danışmanlık şirketi ekonomisti Roberto Perli, "Baz senaryomuz FOMC'nin sıkılaştırma modunda kalacağı yönünde, ancak FOMC daha ihtiyatlı davranabilir ve sıkılaştırmanın hızı hakkındaki beklentilerini Aralık'taki söylemine göre aşağı çekebilir." dedi.

Bugünkü toplantıda ne bekleniyor?

Fed'in politika faizi olan federal fonlama oranı aralığını sabit tutması bekleniyor. Federal fonlama oranı yüzde 0.25 ile 0.50 arasında bulunuyor. Bununla birlikte, FOMC'nin faiz artırımları konusunda medyan tahminini 25 baz puanlık 4 faiz artırımından 2 veya 3 faiz artırımı seviyesine düşürmesi bekleniyor.

Fed'in Aralık'ta faiz artırdığından bu yana ekonomik performansın seyri hakkındaki değerlendirmesi daha iyimser bir hal almış olabilir. Fed Başkanı Janet Yellen Şubat'taki son kamuya açık konuşmasında ABD ekonomisinin kısa vadeli faizlerde kademeli faiz artırımını garanti edeceğine yönelik görüşünü yinelemişti. Oysa, aynı tarihlerde traderler küresel finansal piyasalarındaki kargaşa nedeniyle 2016 yılında faiz artırımlarını masadan kaldırmıştı.

O günden bu yana, hisse senedi fiyatları, dolardaki hareketler ve kredi spreadleri gibi etkenleri ölçen Goldman Sachs finansal koşullar endeksi kayda değer bir biçimde gelişme göstererek en son 2015'te görülen seviyelere geri geldi.

İstihdam piyasası gelişim göstermeye devam etti ve Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın sözleriyle enflasyon kıpırtıları oldu. Çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 1.7 arttı.

Fed, belirsiz ortam nedeniyle kesin sinyaller vermekten kaçınsa da faizleri tekrar artırma seçeneğini elinde tutmak isteyecektir.