Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, yavaşlayan ekonomi ve düşen emtia fiyatlarının PetroChina Co. gibi ülkenin en büyük şirketlerinin karlarının azaltmasıyla iki haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi, enerji, hammadde ve finans şirketlerinin hisseleri öncülüğünde yüzde 0.9 düştü. PetroChina, 1999 yılından bu yana en düşük yıllık karını açıklaması ve petrolün varil fiyatının 40 doların altına gerilemesiyle, düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Citic Securities Co., China International Capital Corp.'un 2016 kar tahminini indirmesi ardından gelen aracı kurum zararlarını azalttı. Shenzhen'de görece düşük sermayeli şirketleri içeren ChiNext Endeksi, Başbakan Li Keqiang'ın, Shenzhen ve Hong Kong arasında bağlantının bu yıl başlayacağını doğrulaması ardından kayıplarını azalttı.

Xufunds Investment Management Co.'ya göre Çin'de sanayi şirketleri olmak üzere şirket karları, ekonomik büyüme ivme kazanmadan yükselmeyecek. Son gelen veri, Çin'desanayi şirketlerinin karının Aralık ayında yüzde 4.7 düştüğünü işaret etti. Mart ayı öncü ekonomik göstergelerine göre ise Çin'de para politikası ve mali teşvik henüz büyümeyi tetiklemiş değil.

Şanghay'da Xufunds Investment'dan Wang Chen, “Yılın geri kalanında ekonomi hızlanmazsa, karlarda gelişme olmayacaktır” dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, saat 13:02'de 2,981.93 seviyesine gelerek, bu hafta ikinci kez 3,000 seviyesinin altına geriledi.