Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puan indirerek % 10,75'ten % 10.50'ye çekti. Merkez Bankası koridorun alt bandını %7.25'te bıraktı, 1 haftalık repo faizi de %7.50'de kaldı. 

Banka geç likidite penceresi borç verme faiz oranını da 25 baz puan indirerek %12'ye çekti. TCMB'den yapılan açıklamada "kurul sadeleşme yönünde ölçülü adım atılmasına karar vermiştir" dendi.

"Geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyaç azaldı"

Yakın dönem küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlemlendiğini belirten Merkez Bankası "Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır..

Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir." ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacağını belirten Merkez Bankası enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini kaydetti.

Koridorun üst bandında indirim bazı piyasa oyuncularının da beklentileri arasındaydı.

Bugunkü toplantı, Nisan ayının ortasında görev süresi dolacak olan Başkan Erdem Başçı’nın son toplantısı olması açısından da önem taşıyor. Başçı'nın yeniden atanıp atanmayacağı veya yerine kimin atanacağı piyasalarca yakından takip ediliyor.