Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı, İran'ın balistik füze programını destekleyen 2 kuruma yaptırım kararı aldı.

Ayrıca, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) faaliyet gösteren 4 kurum ve 2 kişi de İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile ilişkileri gerekçesiyle yaptırım listesine eklendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İran'ın balistik füze geliştirme faaliyetlerini yürüttüğü gerekçesiyle 2005'ten beri ABD'nin kara listesinde bulunan Shahid Hemmat Industrial Group'a (SHIG) ait Shahid Nuri Industries ve Shahid Movahed Industries adlı iki şirketin yaptırım listesine eklendiği bildirildi.

Açıklamaya göre bakanlık, ayrıca Haziran 2010'dan bu yana yaptırım uygulanan İslam Devrimi Muhafızları Ordusuna (IRGC) yönelik kayıtlarını Al-Ghadir Füze Komutanlığı ve IRGC hava Kuvvetleri Üs Komutanlığını içerecek şekilde güncelledi.

Metinde, IRGC'nin 8-9 Mart'ta başarılı balistik füze testleri gerçekleştirdiği ve üst düzey bir IRGC yetkilisinin İran'ın füze programının ne olursa olsun durdurulmayacağına yönelik açıklamalarına yer verildi.

- İngiltere ve BAE'deki kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımlar

ABD Hazine Bakanlığı, aynı zamanda, 2011'de IRGC'ye finansal ve teknolojik destek verdiği gerekçesiyle kara listeye alınan İranlı havayolu şirketi Mahan Air'ın tabi olduğu yaptırımları delme girişimlerine yardım ettiği iddia edilen 4 kurum ve 2 kişiye de yaptırım kararı aldı.

Açıklamada, bunlardan 2 kurum ve 2 kuruluşun İngiltere'de, diğer 2 kuruluşun da BAE'de faaliyet gösterdiği belirtildi.

Yaptırım listesine koyulan İngiliz iş adamı Jeffrey John James Ashfield ve şirketi Aviation Capital Solutions'un Mahan Air için uçak parçaları alınması ve finansman konularında yardımcı olduğu ifade edildi.

Metinde, ayrıca Ashfield'in 2015 sonlarında Mahan Air için ABD menşeli uçak motorları satın alınmasına aracılık ettiği kaydedildi.

Bununla birlikte, Aircraft, Avionics, Parts&Support Ltd (AAPS) adlı şirket ve İngiltere'deki direktörü John Edward Meadows'un da benzer sebeplerle yaptırım listesine alındığı bildirildi.

BAE'den ise Grandeur General Trading FZE ve HSI Trading FZE adlı iki şirket yine Mahan Air'a finansal, materyal ve teknolojik destek sağladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine eklendi.

Yaptırımlar çerçevesinde, bu kişi ve kuruluşların ABD'de bulunan mal varlıkları dondurulurken, Amerikalılarla tüm ticari ilişkileri yasaklandı.

- İran'ın füze programı risk teşkil ediyor

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşar Vekili Adam Szubin, konuya ilişkin açıklamasında, şunları kaydetti:

"İran'ın balistik füze programı ve teröre desteği, bölge, ABD ve dünya genelindeki partnerlerimiz için risk teşkil etmeye devam ediyor. Bu nedenle, İran'ın balistik füze programı ve teröre yönelik desteğine karşı koymak için yaptırımlar da dahil tüm enstrümanlarımızı kullanmaya devam edeceğiz."

 

AA