Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'li federal bir yargıç, emisyon manipülasyonundan etkilenen araçların tamiri konusunda uzlaşma sağlayamayan Volkswagen (VW) ve Amerikalı resmi kuruluşlara yaklaşık 1 ay daha mühlet tanıdı.

San Francisco Federal Mahkemesi Yargıcı Charles Breyer, yanıltıcı yazılımla emisyon testlerini çarpıtan VW ile skandalı ortaya çıkaran ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve ABD Adalet Bakanlığına verdiği süreyi, anlaşma sağlanamadığı için 21 Nisan'a kadar daha uzattı.

Breyer, 25 Şubat'ta verdiği bir önceki kararda, taraflara 24 Mart 2016'ya kadar süre tanımıştı.

EPA ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı, ABD'de yaklaşık 600 bin dizel araçta bulunan yanıltıcı yazılımla emisyon testlerini çarpıtan VW'den geçen kasım ayında araçların geri çağırılmasına yönelik resmi bir plan talep etmişti.

ABD Adalet Bakanlığı ise emisyon testi sonuçlarını manipüle ettiğini kabul eden VW'e, EPA adına ocak başında 46 milyar dolarlık tazminat davası açmıştı.

- Emisyon skandalının geçmişi

EPA, 18 Eylül 2015'te Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı araçlarda yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı.

Bunun ardından Volkswagen, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracının emisyon testi manipülasyonuna neden olan yazılımla donatıldığını kabul etmiş ve zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdığını duyurmuştu.

Volkswagen şirketi, 78 yıllık tarihindeki bu en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmada 10 üst düzey yöneticisinin işine son verirken, firmanın CEO'su Martin Winterkorn da istifa etmişti.

 

AA