Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir sonraki başkanının kimin olacağı konusunda henüz anlaşmaya varamadı. Bloomberg News'un konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizlerde indirime gidecek bir aday için bastırıyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresinin dolmasına bir aydan daha az bir süre kalması ile birlikte, Başbakan Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ortodoks para politikası uygulayarak yatırımcının güvenini kazanabilecek bir başkan istiyor. Görüşmelerin gizli yürütülmesinden dolayı ismini vermeyen kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yardımcılarının ise, enflasyonun durdurulması, yatırımların güçlendirilmesi ve büyümenin desteklenmesi için borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi gerektiği yolundaki fikirleri paylaşan bir başkan istiyorlar. Merkez Bankası Başkanı'nın atanabilmesi için her iki liderin de imzası gerekiyor.

Kaynaklardan birine göre, Davutoğlu henüz TCMB Başkanlığı için adayını sunmadı ve Erdoğan ile görüşerek, Cumhurbaşkanı tarafından ortodoks ekonomi politikalarına sıkı sıkıya bağlı olarak nitelenmeyecek bir aday belirleyecek. Aynı kaynak, bu görüşmeler sonucu ortaya çıkacak adaydan muhtemelen her iki tarafından da tam olarak memnun olmayacağını belirtti.

Bloomberg News'a konuşan kaynaklardan biri, Banka dışından bir adayı engellemek için, Davutoğlu ve Şimşek'in, Para Politikası Kurulu üyelerinden Murat Çetinkaya veya Ahmet Faruk Aysan'ı önerebileceklerini belirtti. Her iki üye de Erdoğan Başbakan iken mevcut pozisyonlarına atandı.

Finansbank baş ekonomissti İnan Demir, "Hükümet ve Erdoğan arasındaki anlaşmazlıkların genellikle uzun sürmediğini ve sık sık Erdoğan'ın kararlarının diğerlerine ağır bastığı bir çözüm ile sonuçlandığını görüyoruz," dedi ve "Yeni başkanın atanmasıyla birlikte, böyle bir faiz indirimine dayanak olan koşulsuz faiz düşürme baskısı ortaya çıkabilir.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık sözcüleri bu konuda Bloomberg News'a yorumda bulunmadı. Bloomberg News, bu haberin her iki tarafa da yakın kıdemli yetkililerle yapılan görüşmelere dayandığını ve son üç haftalık dönemde, merkez bankası başkanı konusundaki müzakerelerde yer alan kişileri içerdiğini belirtti.

Bloomberg News