Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:15'te güncellendi)

Dolar, ABD ekonomisinin daha önce açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdüğünü gösteren veri sonrsı, bu haftanın kazancını daha da genişletti. Altın bir ayın en düşük seviyesi yakınında seyrederken, yendeki geri çekilme Japonya hisse senetlerini destekledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD'de 4. çeyrek büyüme rakamının önceki açıklanan yüzde 1'den yüzde 1.4'e revize edilmesinin ardından, Kasım ayından bu yana en büyük haftalık kazancına ilerliyor. Bu veri, St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın Perşembe günü yaptığı açıklamada, büyümenin tahminlere paralel sürmesi durumunda, yetkililerin yeni bir faiz artırımına yaklaşıyor olabileceğini kaydetmesinin ardından geldi. Güney Kore won'u, Cuma günü, önemli para birimlerindeki düşüşlere öncülük ederken, yen bir haftanın en düşük seviyesine indi. Emtia grubu, petrolün New York'ta varil başına 40 doların altında kalması ile birlikte, son bir ayın ilk haftalık kaybına yöneldi. Asya'nın büyük kısmı, Avrupa ve Kuzey Amerika'da finans piyasaları Paskalya tatili dolayısıyla bugün kapalı.

Bullard bu hafta faiz artırımına gidilme olasılığından bahseden dört Fed bölgesel başkanından biri oldu ve bu yorumlar, Fed'in 15-16 Mart'taki toplantısından çıkan güvercin tutum sonrası sert düşüşler gösteren doların toparlanmasına yardımcı oldu. Dolardaki bu sıçrama, bu hafta ham madde fiyatlarında sert düşüşlere neden oldu ve küresel piyasalarda görülen beş haftalık ralliyi tersine çevirdi.

Bangkok'ta One Asset Management Ltd. CEO'su Win Udomrachtavanich, "ABD'de faiz artırımına gidileceğine ilişkin endişeler, verilerin çoğunluğunun ABD'de güçlü bir ekonomik büyümeyi işaret etmesinin ardından yeniden artmaya başladı," dedi ve "Faiz artırımı olasılığı, fonların, özellikle gelişen piyasalardaki fonların, yeniden ABD'ye dönmesini tetikleyecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Cuma günü açıklanan revize gayrı safi yurtiçi hasıla verisi, 2015 yılının son üç aylık döneminde emlak işlemlerindeki güçlü artışın ortadan kalkması ile birlikte,Güney Kore ekonomisinin dördüncü çeyrekte beş yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gerilediğini teyit etti. Öte yandan ABD'de bugün GSYİH verileri güncellenecek. Japonya'da bugün açıklanan veriler, tüketici fiyatlarının Şubat ayında ikinci ay üst üste değişmediğini gösterdi

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Londra saati ile 16:00'da yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu ve bu haftaki kazancını yüzde 1.3'e genişletti. Güney Kore wonu yüzde 0.2 düştü. Sterlin, Brüksel'deki saldırıların İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması gerektiğini savunanları destekleyeceğine dair spekülasyonlarla, bu hafta yüzde 2.4 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak haftalık kayıplarını yüzde 0.8'e kadar azalttı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Japonya'da Topix Endeksi zayıf yenin etkisiyle yüzde 0.8'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

(18:15'te güncellendi)