Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin dışında işlem gören yuan Ocak ayından bu yana görülen en sert haftalık kaybını kaydetti. Yunaın değer kaybında, dolardaki yükseliş ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Çin'e kur müdahalesi yöntemleri konusunda daha fazla şeffaf olması yönünde baskı uyguladığını ileri süren haber etkili oldu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed yetkililerinin daha yüksek faiz oranını desteklemesiyle, Kasım ayından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. IMF, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) elinde bulundurduğu forward ve vadeli kontratları hakkında veri talebinde bulunurken, bazı analistler bu araçların yuana olan desteğin üzerini örtmek için kullanıldığını düşünüyor.

Shenzhen'de China Merchants Bank kdıemli analisti Liu Dongliang, “yuan son zamanlarda doları yakından takip ediyor. Bu da kurun piyasa tarafından daha fazla yönlendirildiği anlamına geliyor. ABD olasılıkla bu yıl sonuna kadar iki kez faiz artırımına gidecek ki bu durum yuan üzerinde bir miktar baskı yaratabilir. Uzun vadede, Çin'deki ekonomik yavaşlama, sermaye çıkışları ve parassal genişleme göz önünde bulundurulduğunda, yuanın istikrarını destekleyecek bir unsur yok” dedi.

Çin dışında işlem gören yuan, Hong Kong saatiyle 04:30'da bu hafta yüzde 0.93 düşerek 6.5250 seviyesine geldi.