Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki negatif faiz oranı, piyasalarda öylesine kargaşaya neden oldu ve kanun yapıcılar ile toplum genelinden öylesine sorular aldı ki Japonya Merkez Bankası (BoJ) soru cevap tarzında bir açıklama ile "Deflasyon nedir?" ve "Negatif faizi gerçekten kullanıyor musunuz?" gibi soruları cevaplamak durumunda kaldı.

Boj tarafından Cuma günü yayınlanan belge "Negatif faizleri 5 dakikada anlayın" olarak adlandırıldı. BoJ dokümanı finans çalışanı olmayanları hedef alıyor gibi gözüküyor ve negatif faiz politikasının kişisel tasarrufları küçültüp küçültmeyeceği, negatif faizin gerçekten gerekli olup olmadığı ve fiyatların düşmesinin neden kötü olduğu gibi konulara değiniyor.

BoJ'un soru cevap şeklindeki dokümanı, Ocak ayında yeni politikasını açıkladığı zaman ile aynı dönemde yayınladığı finansal piyasaları hedef alan açıklama notunu takip etmiş oldu. Bu not da ilk başta 7 soruyu cevaplamıştı ve 2 kere güncellenmişti.
BoJ'un negatif faiz stratejisi nedeniyle Japonya devlet tahvili getirileri sıfırın altına düşerken, para piyasası fonları yeni yatırım kabul etmemeye başladı ve kanun yapıcılar BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'yı defalarca parlamentoya çağırarak negatif faiz stratejisini açıklamasını istedi.

JPMorgan Chase kıdemli ekonomisti ve eski BoJ yetkilisi Masamichi Adachi, "Gündelik bir dil kullanılması açıkça gösteriyor ki BoJ sıradan insanları hedefliyor. Bu da BoJ'un insanlara negatif faiz politikasını anlatmakta ne kadar zorlandığını gösteriyor." dedi.

Başbakan Shinzo Abe parlamentoda negatif faizin etkileri konusundaki kuşkuları bulunan parlementerlerin politikayla ilgili soruları karşısında ter döküyor. Abe Perşembe günü negatif faizin giderek daha geniş bir kitle tarafından anlaşıldığını ve BoJ'un doğru adımı attığını söyledi.

BoJ PPK üyelerinden bazıları Mart toplantı tutanaklarına göre, negatif faiz politikasının insanları tedirgin ya da huzursuz edebileceğini düşündüklerini ifade etmişti.

BoJ'un soru cevap dokümanı ilgi çekici bir soruyla sona eriyor: "Sanırım şimdi anladım, ancak 'negatif faizi' ilk duyduğumda tedirgin olmuştum"