Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İlk bakışta, ABD'de ekonominin dördüncü çeyrekte nasıl performans gösterdiğine ilişkin revizyon biraz daha cesaret verici görünüyoor. Büyüme, daha önce açıklanan yüzde 1'den yüzde 1.4'e revize edildi ve gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) bu düzeltme iyi bir nedene dayanıyordu: Tüketici harcamalrı daha önce düşünüldüğünden daha fazla arttı.

Ancak manşet rakamların perde arkasına bakıldığında, endişe duymak için bazı nedenler olduğu görülüyor. Şİrket karları, dördüncü çeyrekte, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 düştü. Bu, finansal krizin en yoğun yaşandığı dönem olan 2008 yılının sonundaki yüzde 31'lik düşüşten bu yana en hızlı gerilemeyi işaret ediyor. 2015 yılının tümü için, vergi öncesi karlar yüzde 3.1 ile yedi yılın en keskin düşüşünü gerçekleştirdi.

Lexington, Massachusetts'te IHS Inc. baş ekonomisti Nariman Behravesh, "Bu kötü bir haber," dedi ve "Tarih, karlar düştüğünde, karları azalan şirketlerin istihdam ve yatırımları azaltmalarından dolayı, ekonominin de onunla birlikte gerileyerek resesyona girdiğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Ancak, bu karamsar sonucu rahatlatacak bazı noktalar var. Geçen yılın rakamları, olağan dışı bir şekilde, BP Plc'nin 2010 yılında Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısı konusunda anlaşmaya varmak için ödediği 20.8 milyar dolardan dolayı olumsuz etkilendi. Bu dikkate alındığında, karlardaki düşüş, Bloomberg'in hesaplamalarına göre, yüzde 7.6'ya geriliyor. Bu rakam da kötü, ancak yüzde 11.5'lik düşüşe göre oldukça iyi.

Behravesh, ayrıca, karlardaki düşüşün, enerji fiyatlarındaki sert düşüşten dolayı karları 2015 yılında yüzde 75'ten fazla düşen petrol ve kömür endüstrilerinde yoğnlaştığına dikkat çekti. Bu durum, genel ekonomi dikkate alındığında, endişelerin biraz azalmasına neden oluyor.

New York'ta Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd. baş finans ekonomisti Chris Rupkey, "Daha fazla kar, ekonomi için bir büyüme motorudur, ancak ancak bu verinin geçmişine baktığımızda, petrol fiyatlarındaki büyük düşüşten kaynaklandığını görüyoruz" dedi.

New York'ta JPMorgan Chase & Co. ekonomisti Jesse Edgerton, biraz daha az umutlu. Edgerton, "Evet, zayıf karlar düşük petrol fiyatları ile mücadele ediyor ve imalat sektörü güçlü dolardan olumsuz etkileniyor," dedi.

Edgerton, "Ancak bu durum aynı zamanda, muhtemelen, daha sıkı işgücü piyasası, artan ücretler ve zayıf verimlilik tarafından yönlendirilen kar marjı daralmasının bir başlangıcını da gösteriyor olabilir," şeklinde konuştu ve bunun korkulması gereken bir şey olduğunu sözlerine ekledi.