Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonlarının ABD hzine tahvillerine olan talebi artıyor ve bununla birlikte tahvil traderlarının karşı karşıya olduğu riskleri artırıyor.

Fed'in bu ay yayınladığı çeyreklik raporundaki verilere göre, gösterge olarak kabul edilen hedge fonlarının ellerindeki varlıklar, geçtiğimiz yıl rekor seviyedeki 1.27 trilyon dolara yükselmişti. Bu durum, geçtiğimi yıllarda “al-ve-tut” şeklinde davranan diğer merkez bankaları ve yabancı maliye bakanlıklarının 2000 yılından bu yana yatırımlarını yıllık bazda ilk kez azaltmasının ardından gerçekleşti.

Societe Generale SA ve Commerzbank AG'ye göre ABD hazine tahvillerinin içindeki hedge fonlarının payının yükselmesi endişe verici bir sinyal. Çünkü genelde borçlanılan parayı kullanan hedge fonları, ani işlemler yapması nedeniyle dünyanın “güvenli liman” piyasasında oluşabilecek ani şok risklerini de artırıyor. Bu durum, hazine tahvillerinde görülen dalgalanmaları -bazı göstergelere göre Çin endişeleri nedeniyle halihazırda zirveye ulaşmış durumda- daha da kötüleştirebilir.