Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Petrolün 11 Şubat'tan bu yana yüzde 50 yükselmesine karşın, yukarı yönlü pozisyonların sayısı neredeyse değişiklik göstermedi. Bunun yerine petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü baskı, aşağı yönlü pozisyonlarını beklenmedik bir tempoyla azaltan traderlardan gelmiş gibi görünüyor. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verilerine göre geçtiğimiz yedi haftada kısa pozisyonlarda görülen azalma, tüm zamanların rekor seviyesinde bulunuyor.

New York merkezli hedge fonu Again Capital LLC'den John Kilduff, “Ralli, kapatılan kısa pozisyonlardan kaynaklanıyor. Uzun tarafta önemli ölçüde bir artış görmüyoruz. Bu durum, yükselişin dayanıklılığına ilişkin sorular doğuruyor” dedi.

Yükselişi destekleyebilecek petrol için olumlu birçok haber vardı. OPEC'ten Abdalla El-Badri'nin geöçtiğimiz hafta Viyana'da yaptğı açıklamaya göre 15 ya da 16 ihracatçı ülke, petrol üretim miktarının dondurulmasını görüşmek üzere önümüzdeki ay bir araya gelecek. ABD petrolünde üretim miktarı Kasım 2014'ten bu yana en düşük düzeyine geriledi. Fakat ABD'de arz, ithalatın artmasıyla birlikte yüksek seyrediyor.

Kilduff, “Üretim miktarı dondurulsa bile, rekor seviyede olacak. Ayrıca katılım göstermeyen İran ve Libya, varil sayısında en fazla artışı sağlayacak olan ülkeler” dedi.