Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süt fiyatlarının dengelenmesine yönelik, "Yapmamız gerekenin tamamını yaptık. Regülasyonla ilgili Et ve Süt Kurumu şu anda devrede, alımlar 6 bölgede başladı." dedi.

Bakan Çelik, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneğinin (SETBİR) Olağan Genel Kurulunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Atilla Olçum’un eğitim müfredatındaki değişikliğe yönelik sözlerini hatırlatması üzerine Çelik, "İçeriğini bilmediğim, bilgi sahibi olmadığım bir konuyla ilgili yorum yapmak doğru değil. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk milleti için ne ifade ettiğini herkes biliyor." cevabını verdi.

Çelik, hasta hayvanlar için verilen tazminatların geciktiğine yönelik bazı iddiaların sorulması üzerine, "Bize iletilen bir şey yok ama hayvan hastalıklarıyla ilgili çok ciddi bir mücadele var. Mihrak sayısı da 500'lerden 21'e indi. Ciddi bir mücadeleyi sürdürüyoruz. Varsa talebi olanlar, hak sahibi olup da talep edenler onlara kapımız açık." yanıtını verdi.

Süt fiyatlarının dengelenmesine yönelik gereken adımları attıklarını ifade eden Çelik, "Yapmamız gerekenin tamamını yaptık. Regülasyonla ilgili Et ve Süt Kurumu şu anda devrede, alımlar 6 bölgede başladı. Dolayısıyla bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. 1,15 lirayla ilgili de daha önce alınmış bir karar bu, bunun uygulanmasını bekleyeceğiz. Şu anda rayına girmiş gibi görülüyor. Son 3-4 gündür baktığımız da olumlu gelişmeler var.” diye konuştu.

Çelik, hayvan varlığını artırmayı amaçladıklarını, bu kapsamda kırmızı etle ilgili fiyatları belirlediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu kararları sektörle birlikte alıyoruz, amacımız hayvan varlığının artırılmasına dönüktür. Yoksa kimsenin zarar etmesine dönük değil. Karkasta bir sorun yok. Et ve Süt Kurumu da 23,3 liradan karkas et veriyor. Şu anda 7 bin tonun üzerinde karkas et var. Belirlediğimiz fiyattan kasaplara verebilecek stokumuz var. 70 binin üzerinde de şu anda sözleşmeli kesime hazır hayvan var. Dolayısıyla ne et ne hayvan ne de fiyat sorunu var. Ortada bazı kasapların özellikle semtleri gereği kira bedellerinin yüksek olmasından kaynaklı bazı serzenişleri var, onları da saygıyla karşılarız ama geneli itibarıyla karkas ette bir sorun söz konusu değil. Onun için sütte de ette de spekülatif oyunlara biz pabuç bırakmayız. Bunu herkes böyle bilsin. Bunu birlikte takip edeceğiz. Diyaloglarda, çözüm noktasında bir problem yok, o halde hep beraber Türkiye'de hayvan varlığının artması dolayısıyla artış neticesinde girdilerin ucuzlamasıyla fiyatların düşmesi şeklindeki yaklaşımımızı sürdürmemiz gerekiyor. Bazı yoldan sapanlar olursa da tabii birlikte uğraşacağız."