TT/Şahin: 4,5G'de fiyatlar sabit kalacak, fark olmayacak
Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, "4,5G'de dakika başına konuşmada fiyatlar sabit kalacak. Data ve sesi kullanma arasında fiyat farkı olmayacak" dedi
Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, 1 Nisan'dan itibaren kullanılmaya başlanacak 4,5G'de dakika başına konuşmada fiyatların sabit kalacağını vurgulayarak, "Data ve sesi kullanma arasında fiyat farkı olmayacak." dedi.
Şahin, gazetecilerle sohbet toplantısında, 4,5G'nin kullanılmaya başlamasıyla aynı miktar kullanımda yüksek fiyat ödemenin veya 4,5G aboneliği için ücret alınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, bu teknolojiye uyumlu cep telefonu ve SIM karta sahip olanların aboneliğini onaylamak şartıyla 4,5G'ye geçeceğini söyledi.
SIM kart değişimlerinin ücretsiz olduğunu anlatan Şahin, abonelerine 10 gigabayt internetin de hediye edildiğini ifade etti. 1 Nisan'dan itibaren kullanılmaya başlanacak 4,5G'de dakika başına konuşmada fiyatların sabit kalacağını ve data ile sesi kullanma arasında fiyat farkının olmayacağını anlatan Şahin, Türkiye'de mobilde data kullanımının her yıl ortalama iki katına çıkmasına karşın abone başına aylık fatura bedellerinde ve abone başına elde edilen gelirde önemli bir değişiklik olmadığını kaydetti.
Şahin, 4,5G ile mobilde yüksek hızlı data kullanımıyla insanların alışkanlıklarının da değişeceğini ve filmlerin ya da videoların artık indirilerek değil, anlık olarak izlenilebileceğini belirtti. GSM'nin dünyada ilk kez Avrupa Birliğinin kuzey ülkelerinde kullanıldığını anımsatan Şahin, 10 yılda bir de bu durumun jenerasyon olarak isimlendirildiğini ifade etti. 2G'nin 10 yıldan fazla, 3G'nin ise 10 yıldan az kullanıldığını vurgulayan Şahin, ancak bugünün en uç teknolojisinin kullanıldığına işaret etti.
Cihazın uygun olması halinde 1 Nisan'dan sonra Türkiye'nin 4G üzerinden konuşma yapılan nadir ülkelerden biri olacağını dile getiren Şahin, söz konusu teknolojinin yüksek görüntülü görüşme, çoklu oyunlar gibi imkanlar sağladığını vurguladı. 4,5G ile ihalesinde var olan lisansın 3 katına çıktığına işaret eden Şahin, böylece ses ve data trafiğinin yüksek bir teknolojiyle kullanılacağını söyledi.
1 Nisan'dan sonra cep telefonlarında cihazın özelliğine bağlı olarak 4,5G, Giga4, 5G, GigaLTE, LTE yazısının bulunacağını belirten Şahin, söz konusu uygulamanın SIM karta göre değil, cihaza göre farklılık gösterdiğini vurguladı.
Kore'nin 2018'de 5G teknolojisine geçmeye hazırlandığını anımsatan Şahin, Kore ile işbirliği içinde olmaları dolayısıyla dünyada bu teknolojiye geçen öncü operatör olacaklarını ifade etti. Jenerasyonlar arası geçişin gittikçe yumuşadığını anlatan Şahin, teknolojinin çok hızlı geliştiğini, Türk Telekom'un yatırım gücü ve hızının Türkiye'ye ve kullanıcılarına avantaj olarak döneceğini bildirdi.
Türk Telekom'un Türkiye'nin yerli baz istasyonu Ulak'ı üreten 3 paydaştan biri olduğuna dikkati çeken Şahin, Ulak'ı fiili olarak kullanan ilk operatör olduklarını kaydetti.
"GiGA 4,5G ile en hızlı mobil deneyimi sunacağız"
Şahin, GiGA 4,5G ile dünyanın en hızlı mobil deneyimini sunacaklarını vurgulayarak, Türk Telekom'un teknik kadrosu, yatırım gücü ve yüksek teknolojisiyle diğer operatörlerden farklı hizmet sağlayacağını ifade etti.
Türk Telekom'un 81 ilde fiber altyapısı bulunduğuna dikkati çeken Şahin, sabit ve mobil alanda en hızlı ve kaliteli hizmete imkan tanıyan fiber altyapı ile en hızlı 4,5G'den 3 kat hızlı olacaklarını söyledi.
Şahin, Türkiye'de Türk Telekom'un fiber altyapısını diğer operatörlerle ticari olarak paylaştığına işaret ederek, "Mobilde ortak altyapı yatırımından yıllarca bahsettik, hiçbir zaman olmadı. Sahaları paylaşmak için, altyapıyı aktif paylaşmak için, ulusal paylaşım için 10 küsur yıl uğraştık ve hiçbir adım atılmadı. Ticari paylaşımın da önü her zaman kapalıydı. Mobilde başarılı olmak ayağında taş bağlı olarak yüzmeye benzer, biz yıllarca böyle yüzdük. Mobildeki dezavantajlı durumu ciddi yatırımlar yaparak aştık. Önümüzde milyarlarca dolarlık yatırım dalgaları var. Biz, mobilde, özellikle kırsalda ortak yatırım konusuna sıcak bakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Türk Telekom'un altyapısının paylaşılmasının ortak yatırım olarak lanse edildiğini ifade eden Şahin, son 10 yılda telekom alanına 20 milyar lira yatırım yaptıklarını ve bunun pazarın yüzde 52'sini teşkil ettiğini kaydetti. Şahin, 2016'da 3,2 milyar lira yatırım planlamaları bulunduğunu belirterek, "Sabit altyapıda karşılaştırılabilir yatırım düzeyinde oyuncu görmek isteriz." dedi.
Nokia ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde Nokia Türkiye'nin, baz istasyonlarının beyni olan “baseband” ekipmanını, ilk kez Türk Telekom için, Çorlu’daki elektronik üretim uzmanlığına sahip tesiste üretmeye başlayacağı bilgisini veren Şahin, Türkiye’nin ilk milli 4,5G baz istasyonu ULAK’ı şebekesine entegre eden ilk operatör olmalarının ve Nokia ile yapılan işbirliğinin yerli üretime verdikleri önemin göstergesi olduğunu dile getirdi.
Şahin, altyapı yatırımları konusundaki düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile kentsel dönüşüm ve diğer imar yasaları kapsamında bina standartlarının belirlenmesi ve buralarda haberleşme altyapısı için uygun standartların sağlanması için ciddi çalışmalar yürüttüklerini ve ilerleme kaydettiklerini söyledi.
İhtiyaç olan her yere fiber altyapı kurduklarına dikkati çeken Şahin, Türkiye'de fiber bağlı hane sayısının yüzde 62 olduğunu ve Türkiye'nin bu anlamda pek çok Avrupa ülkesinden daha ileri seviyede olduğunu ifade etti.
Dünyada 300 civarında ülkede GSM operasyonu yapıldığını ve 900'e yakın operatör bulunduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin dünyada en güvenli seçilmiş ilk 5 ülkeden biri olduğunu ve baz istasyonu sayısının fazla olma sebeplerinden birinin de bu olduğunu dile getirdi.
AA