Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed para politikasını finansal piyasalara devretmiş gibi gözüküyor, ve bu her zaman kötü bir gelişme olmayabilir.

Fed Başkanı Janet Yellen Economic Club of New York'ta Salı günü yaptığı konuşmada politika yapıcıların bu yıl için yapılması beklenen faiz artırımı sayısı tahminlerini düşürdüğünü söyledi. Ancak yatırımcılar bu beklentiyi Fed'den daha önce fiyatlamıştı.

Yellen, piyasada faiz artırımı beklentilerinin düşürülmesinin tahvil getirilerinde düşüşe neden olduğunu savundu. Tahvil getirilerindeki düşüşün yurt dışında büyümenin zayıflaması karşısında ABD ekonomisine gerekli yardımı sağladığını söyledi. Fed de benzer şekilde bu ayki toplantısında 2016'da yapılması beklenen faiz artırımı beklentisini 4'ten 2'ye düşürdü.

Wrightson ICAP LLC ekonomisti Lou Crandall, bu gelişmeler karşısında bu durumun iyi bir şey olduğunu söyleyerek, "Eğer Fed'i takip eden kesim de Fedin ekonomik bir şoka nasıl cevap vereceğini tahmin edebilirse para politikası ilacı kan akışına daha hızlı karışır." diyor.

Ancak, bu durumun gizli tehlikeleri de bulunuyor. Yatırımcılar, Fed'in politikalarına ilham vermekteki başarılarından fazlaca etkilenirlerse, Fed'in gerçekte yapmak istediğinden daha fazla teşvik uygulama konusunda baskı oluşturabilirler.