Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:50'de güncellendi)

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan prensinin, ülkesinin İran ve diğer üreticilerin katılması durumunda üretimi donduracağını açıklamasının ardından düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 kadar düştü ve Şubat ayından bu yana ilk haftalık kaybına yöneldi. Suudi Arabistan prensi Muhammed bin Salman, petrol üreticilerinin bu ay üreimin dondurulmasına ilişkin anlaşmayı sonuçlandırmak için Doha'da bir araya gelmeye hazırlandığı bir ortamda, Bloomberg'e verdiği mülakatta, herhangi bir ülkenin üretimi artırması durumunda, Suudi Arabistan'ın da artıracağını işaret etti. İran, görüşmelere katılacak, ancak Ocak ayında uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından, ihracatı düzeltmeye hazırlanması ile birlikte, arzı kısıtlamaya ilişkin bir taahhütte bulunmadı.

Londra'da PVM Oil Associates Ltd. analisti Tamas Varga, "OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretimin dondurulmasına yönelik planlı toplantısında fiyatları yukarı yönde etkileyecek bir karar çıkması konusunda umutlar yüksek," dedi ve "Ancak, İran'ın anlaşmaya katılmaması ile birlikte, üretimin dondurulması oldukça zor" şeklinde görüş bildirdi.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "Piyasa halen aşırı arz durumunda," dedi ve "İşlemler muhtemelen 30'lu dolarların üst seviyesi yakınında kalacak ve 40 doların üzerinde satışlar gelecek" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol Mart ayında, bu yıl son 12 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin azalması ile birlikte küresel arz fazlasının daralacağı spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 14 yükseldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Venezuelalı mevkidaşı, bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, OPEC ve diğer üretici ülkeler arasında işbirliğinin artırılması konusunda bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya, Libya hariç, Oman ve diğer tüm Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin katılacağı ve 17 Nisan'da Katar'ın başketni Doha'da gerçekleştirilecek, üretimin dondurulmasına ilişkin toplantıya iştirak edecek. Bloomberg anketine göre, ;ran ve Irak'ın öncülüğünde OPEC üyeleri geçen ay üretimi artırdı.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 24 sent düşerek, Londra saati ile 10:33'te varil başına 38.10 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 2 sent yükselerek 38.34 dolara çıkmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 13 altındaydı. Fiyatlar ilk çeyrekte yüzde 3.5 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 25 sent ya da yüzde 0.6 düşerek varil başına 40.08 dolarda indi. Mayıs kontratının vadesi Perşembe günü bitti ve bu kontrat 34 sent yükselerek 39.60 dolardan kapandı. En yakın vadeli Brent kontratı geçen ay yüzde 10 yükseldi. Küresle gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 61 sent primli işlem gördü.

(13:50'de güncellendi)