Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da büyük imalatçı şirketlerin güveni, güçlenen yenin şirketlerin karlarınıı azaltacağı ve bunun da dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinde büyümeyi olumsuz etkileyeceği beklentisi ile, 2013 yılının ortasoından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Büyük imalatçı şirketlerin güvenini ölçen Tankan Endeksi Mart ayında, 3 ay önceki seviyyesi olan 12'den 6'ya indi. Bu rakamın pozitif bölgede çıkması, imalatçılar arasında kötümserlerden daha fazla iyimser olduğunu işaret ediyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre bu verinin 8 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Büyük imalatçıların güvenindeki bu sert düşüş, işletme yatırımlarının ve ücret artışlarının durgun kalacağının altını çiziyor ve bu durum, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Başbakan Shinzo Abe'nin karşı karşıya bulunduğu güçlükleri işaret ediyor. Abe, ön yüklemeli bütçe harcamalarına giderken, Kuroda, para politikası cephanesine negatif faizi ekledi.

Hong Kong'da HSBC Holdings Plc Japonya ekonomisti Izumi Devalier, bugünkü Tankan raporunu ve durgun ilkbahar ücret artışları serisini işaret ederek, "Özel sektörden kısa vadede herhangi bir destek alacağımız yönünde bir işaret yok," dedi ve Japonya Merkez Bankası'nın 28 Nisan'daki toplantısında teşvik programını geniişletme ihtmalinin "oldukça yüksek" olduğunu sözlerine ekledi.