Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, tarım dışı istihdam ve ücretlerin beklenenden daha fazla artmasının Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesi sonucu düşerken, küresel hisse senetleri ikinci çeyreğe, petrolde satışların yeniden arttığı bir ortamda, Şubat ayından bu yana en keskin düşüşle başladı.

Ham petrol, Suudi Arabistan prensinin, krallığın üretimi yalnızca İran ve diğer büyük üreticilerin de katılması halinde donduracağını kaydetmesinin ardından, bu yılık kazançlarını geri verdi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket ederek, dalgalı geçen çeyrekte ABD hisselerinin fazla değişmemesinin ardından, piyasanın açılışı ile birlikte, ABD hisselerinin küresel düşüş hareketine katılacağını işaret etti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi beş günlük düşüşünü durdurdu.

Chatham, New Jersey'de Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner, "Her şey dikkate alındğında, bugün açıklanan veriler iyiydi, ancak Fed'in geride kaldığını düşündürecek denli de çok güçlü değildi," dedi ve "Bu veriler, işgücü piyasasının iyi olduğunu, resesyona doğru hareket etmediğimizi ve daha fazla kişinin iş aramak için geldiği yolundaki görüşleri güçlendirmeye devam etti. Bugün bir miktar satış dalgası vardı ve Asya ve enerji tarafından gelen negatif beklentilerden ayrışmak güçtü. Piyasanın bu istihdam verilerine rağmen daha da yukarı gitmesi zor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart ayındaki 215,000'lik artış, Şubat ayında 242,000'den 245,000 artışa revize edilen verinin ardından geldi. Ortalama saatlik kazançlar söz konusu dönemde aylık bazda yüzde 0.3 artarken, daha fazla kişinin işgücüne katılmasından dolayı işsizlik oranı % 5'e yükseldi.

Daha büyük çaplı bir ücret artışı getiren istihdam artışı, Fed politika yapıcıları, ABD ekonomisinin denizaşırı ekonomilerdeki olumsuzluklara karşı korunmalı olduğu yolunda ikna edebilir ve bu da faiz artırımlarının yolunu açabilir.

Küresel hisse senetleri, merkez bankalarının çabalarının son altı haftada yükselişleri desteklemesinin ardından, yılın ilk çeyreğini fazla değişiklik göstermeden kapattı. Son dönemde gelen bu alışlar, Çin ekonomisindeki yavaşlamaya iklişkin endişeler ve petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı Ocak ayında görülen düşüşleri dengeledi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 09:10'da yüzde 1 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2 geri çekildi. ABD petrolü yüzde 2.4 düşerek varil başına 37.42 dolara indi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi

(16:20'de güncellendi)