Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Dolar, ABD'de tarım dışı istihdamın geçen ay tahmin edilenden daha fazla arttığını gösteren verinin Fed'in faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesi sonucu, dokuz ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Dolar, Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilerin, işsizlik oranının Mart ayında işgücüne katılımın artmasından dolayı yüzde 5'e yükselirken, istihdamın ve ortalama saatlik ücretlerin beklenenden daha fazla arttığını göstermesi ile birlikte, önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kazandı. Vadeli işlemler verilerine göre, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığı yükseldi.

Stamford, Connecticut'ta Royal Bank of Scotland Group Plc'nin RBS Securities birimi Döviz stratejisti Brian Daingerfield, "Dolar bu hafta geri adım atmıştı, ilk güçlenmeyi gördünüz. Bu çıkış özellikle saatlik ücretler verisinden kaynaklandı," dedi.

Dolar geçen ay, Fed'in ABD ekonomisine yönelik uluslararası riskleri işaret ederek, bu yıl için faiz artırımı sayısına ilişkin projeksiyonunu Aralık ayındaki seviyesi olan dörtten ikiye indirmesinin ardından, 31 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Ancak ABD işgücü piyasasındaki güçlü kazançlar ve iç enflasyonda artışa yönelik işaretler, hem emrkez bankası hem de döviz traderları için görünümü iyileştirerek, orçlanma maliyetlerinin artırılmasına yönelik argümanı kuvvetlendiriyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Doalr Spot Endeksi, Perşembe günü Haziran ayından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, New York saati ile 09:06'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Dolar euro karşısında yüzde 0.5 kadar düştükten sonra kaybının önemli kısmını geri aldı ve yüzde 0.2 aşağıda 1.1407 seviyesinde seyrediyordu. Dolar yen karşısında yüzde 0.5 aşağıda 111.96 seviyesindeydi.

Toronto-Dominion Bank döviz starteji Kuzey Amerika başkanı Mark McCormick, "Mart ayında ABD istihdam verisine ilişkin ılımlı yukarı yönlü sürpriz, muhtemelen dolarda son dönemde görülen kanamayı durduracak, fakat yönün değişmesi konusunda önemli bir katkısı olmayacak," dedi ve "Genellikle iyi çıkan veriler muhtemelen döviz piyasasının Fed'in yeni politika reaksiyon fonksiyonunda değişiklik yapmıyor, ancak son zayıflığın altına bir çizgi çekilmesine yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fed geçen yılın Aralık ayındaki toplantısında gösterge faizi, yedi yıllık sıfır faiz politikasının ardından 25 baz puan artırdı ve politika yapıcılar bu yıl iki faiz artırımı bekliyor.

(16:30'da güncellendi)