Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mart ayı ihracat verilerini açıkladı. Buna göre Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolar oldu.

Sektörel bazda Otomotiv sektörü, 2 milyar dolarla ihracat liderliğini sürdürürken, bunu Hazırgiyim ve Konfeksiyon, ardından Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü takip etti.

Türkiye, ihracatta 14 ayın ardından Şubatta yakaladığı yükseliş performansını Mart ayında da devam ettirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Mart ayı verilerine göre ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artışla 11,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ilk 3 ayında toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 gerileme ile 33,4  milyar dolar olurken, aynı dönemde kilogram bazında yüzde 10,9 oranındaki artış dikkat çekti. Mart ayında parite etkisi ise 117 milyon dolar oldu. Uzun bir süreden sonra paritenin etkisi pozitif gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 9,2 düşüşle 140,3 milyar dolar oldu.

TİM verilerine göre Mart ayında en fazla ihracatı 2 milyar dolar ile Otomotiv sektörü yaparken, bunu 1,5 milyar dolar ihracatla  Hazırgiyim ve Konfeksiyon, ardından 1,2 milyar dolar ile  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri  sektörü takip etti. Mart ayında en fazla ihracat artışı yakalayan sektör ise yüzde 69 ile Gemi ve Yat sektörü olurken, Mücevher sektörünün ihracatı yüzde 24,7, Savunma ve Havacılık Sanayii sektörünün ihracatı ise yüzde 21 artış gösterdi.