Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'in bu haftaki konuşmasında bir sonraki faiz hamlesinden önce ekonominin biraz daha ısınmasına izin verebileceklerini işaret etmesinden sonra çok etkileyici bir veri dahi Nisan'da bir faiz artırımı anlamına gelmeyebilir. İstihdam verisi işgücü piyasasının, zayıf küresel talebin ABD ekonomisi üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösterecek.

New York'ta Credit Suisse Securities ABD ekonomisti Dana Saporta, "Bu potansiyel her zaman var ancal yurtdışı gelişmeler nedeniyle endişeli dönemlerden daha önce de geçtik ve istihdam bu süreçlerden burnu bile kanamadan çıkmışa benziyor. Bizim ileriye dönük olarak yurtdışı gelişmelerin yakın dönemde işgücü piyasasını zayıflatacağına dair bir görünümümüz yok ancak bu durum gerçekleşirse ABD ekonomisindeki toparlanma risk altında olur." dedi.

İstihdam büyümesi

Bloomberg'in derlediği ankete katılan 84 ekonomistin medyan tahminine göre, tarım dışı istihdam büyümesinin Mart'ta 200,000 kişi düzeyinde olması bekleniyor. Şubat'ta istihdam 242,000 kişi artmıştı. Saporta, "Tam istihdama yaklaşırken 200,000'in üzerinde istihdam kazanımlarının devam ettirilmesi zor" olduğunu söylüyorve bu nedenle istihdam verisinin Mart'ta daha ılımlı olmasını bekliyor. Saporta'ya göre, piyasa beklentisine yakın bir veri, "güçlü ve sağlıklı bir işgücü piyasası ile tutarlı olur."

İstihdam verisinin zayıflama riski daha önce ISM imalat dışı endeksi tarafından işaret edilmişti. ISM'in istihdam verisi Ocak ve Şubat'ta sert düşerken, son iki yıldır ilk kez geçtiğimiz ay daralmaya işaret etmişti. New York'ta Fact & Opinion Economics başkanı Robert Brusca, servis sektöründeki şirketler istihdam piyasasında aslan payına sahip olduğu için, bunun istihdam için kötü bir anlam ifade edebileceğini söylüyor.

Bloomberg anketinde en düşük tahminlerden birine sahip olan Brusca, 140,000 düzeyinde bir artış bekliyor. Brusca, "İş gücü piyasasında olan bitenden rahatsızım, bana bir anlam ifade etmiyor. İstihdam verisi fazla güçlü. Ekonomi aynı seviyede güçlü değil." dedi.

Ücretler

İstihdama katılım sağlam kalmaya devam ederken, dikkatler ücretlerde de ihtiyaç duyulan bir hızlanmaya dair işaretlere kaymıştı. Ücretlerdeki bir toparlanma enflasyonda gelecekte benzer artış olabileceği yönünde bilgi verebilir. Enflasyon son 3 yılda Fed'in hedefinin gerisinde kalmıştı.

İstihdamdaki artış istikrarlı olsa da, ücretler son dönemde istikrarsızdı. Şubat'ta son 12 aylık dönemde ortalama saatlik ücretlerin yüzde 2.2 artması bekleniyor. Bu yöndeki artış bir önceki ayda yaşanan artışa paralel olacak. Ocak'ta ortalama saatlik ücretler yıllık bazda yüzde 2.5 artış göstermişti.