Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Banka açıklamasına göre, Türkiye İş Bankası, uluslararası piyasalarda 750 milyon dolar tutarında 5,5 yıl vadeli tahvilin ihracını gerçekleştirdi.Türkiye dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılan tahvilin kupon faiz oranı yüzde 5,375, getirisi ise yüzde 5,473 olarak gerçekleşti. İhraç,Türk bankaları tarafından 2014 yılı sonrasında gerçekleştirilen en yüksek tutarlı tahvil ihracı oldu.

Çoğunluğu fon yöneticileri, sigorta şirketleri, emeklilik fonları ve bankalar olmak üzere söz konusu ihraca 300'ün üzerinde yatırımcı ilgi gösterdi. 3 milyar doları aşan talebe bağlı olarak tahvilin getiri seviyesi iki kez revize edildi ve ihraç, başlangıç seviyesinin 30 baz puan altında fiyatlandırıldı. Bu işlem ayrıca, İş Bankası'nın Ekim 2014'te gerçekleştirdiği tahvil ihracından bu yana Türk banka ve şirketlerinin ihraçları arasında en yüksek tutarda talep gören işlem oldu.

İhraç edilen tahvilin yüzde 33'ü Avrupa, yüzde 29'u İngiltere, yüzde 24'ü ABD ve yüzde 14'ü Orta Doğu ve Asya ülkelerindeki yatırımcılar tarafından satın alındı.

İş Bankası, bu ihraçla şubat ayında geri ödemiş olduğu 500 milyon dolar tutarındaki tahvili 1,5 katı ile yenilemiş oldu.

Yurt dışında ilk tahvil ihracını şubat 2011'de gerçekleştiren İş Bankası, bugüne kadar uluslararası piyasalarda yaklaşık 10 milyar dolar tutarında tahvil ihraç etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, "Küresel bazda yaşanan jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin piyasaları etkilediği bir konjonktürde, herhangi bir yurt dışı tanıtım turu (roadshow) ve yatırımcı bilgilendirme toplantısı yapmadan ihraç ettiğimiz tahvile yatırımcılar tarafından gösterilen yoğun ilgi, uluslararası alanda İş Bankası'na duyulan güveni bir kez daha teyit etmiş oldu" değerlendirmesinde bulundu.