Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman Kamu Yatırımları Fonu'yla ilgili vizyonunu 5 saat süren bir söyleşide anlattı.

Kurulması planlanan Kamu Yatırımları Fonu'nun Aramco varlıklarının eklenmesiyle zaman içerisinde 2 trilyon dolara ulaşması ve Suudi Krallığı'nın petrolden kazanım elde etmesine yardım etmesi bekleniyor. Bu stratejinin bir parçası olarak, Prens Salman Suudi Arabistan'ın Aramco'nun ana şirketindeki hisselerini satacağını ve petrol devini bir sanayi holdingine dönüştüreceklerini söyledi.

Prens Salman, Aramco'nun ilk halka arzını önümüzdeki yıl, en geç 2018'de gerçekleşebileceğini söyledi. Suudi Arabistan halihazırda Aramco'nun yüzde 5'inden azını halka arz etmeyi planlıyor.

Prens Salman, Perşembe günü Riyad'da gerçekleşen mülakatta, "Aramco'yu halka arz etmek ve Aramco hisselerini Kamu Yatırımları Fonu'na transfer etmek, teknik olarak yatırımları Suudi hükümetinin gelirinin kaynağı haline getirecek, petrolün değil." dedi.

Salman, "Şimdi yapılması gereken yatırımları çeşitlendirmek. Dolayısıyla 20 yıl içerisinde, ağırlıklı olarak petrole dayanmayan bir ekonomi ya da ülke olacağız." dedi.

Suudi Arabistan petrolü keşfedildikten neredeyse 80 yıl sonra, Kral Salman'ın 30 yaşındaki oğlu dünyanın en büyük petrol ihracatçısını önümüzdeki döneme hazırlamaya çalışıyor. Salman'ın stratejisi şekillendikçe, değişimin hızı onlarca yıldır hükümet yardımlarına alışmış olan muhafazakar toplumu sarsabilir.