Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İmalat endeksi Mart ayında siparişlerdeki artışın yardımıyla 7 aydır ilk kez genişlemeye işaret ederken, ABD imalat sektörünün resesyondan bu yana en kötü düşüşten çıkmaya başladığını gösterdi.

ISM endeksi Mart'ta 51.8'e yükseldi. ISM imalat endeksi Şubat'ta 49.5 gerçekleşmişti. ISM endeksi Ağustos'tan bu yana ilk kez 50'nin üzerine çıktı. 50'nin üzerindeki rakamlar genişlemeye, 50'nin altındaki rakamlar daralmaya işaret ediyor.

Fabrika siparişleri Kasım 2014'ten bu yana en güçlü seviyesindeydi. ISM'in üretim endeksi, şirketlerin stoklarını satışları paralelinde yükseltmesiyle 10 ayın yükseğine ulaştı. Emtia fiyatlarında yakın zamanda yaşanan toparlanma ve güçlü doların ılımlılaşmasıyla, imalatın görünümü biraz daha iyi hale geldi.

Evercore ISI ekonomisti Stan Shipley, "Sanayinin geri döndüğüne dair işaretler var. İşletmeler stoklarını azaltmışlardı, dolayısıyla o döngünün sonuna geliyoruz. Güçlenmeye dair işaretler var." dedi.

ISM imalat endeksi verisi Temmuz'dan bu yana en güçlü rakamdı ve Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi olan 51'in üzerinde geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 48 ila 53.2 arasında değişiyordu.

Yeni siparişler endeksi 51.5'ten 58.3'e yükseldi. Üretimi ölçen bir endeks ise 52.8'den 55.3'e yükseldi. Fabrika istihdamı verisi ISM verileri arasında zayıf bir nokta oldu ve geçtiğimiz ay 48.5, bu ay ise 48.1 oldu. İhracat siparişlerini gösteren endeks 46.5'ten 52'ye yükselirken bu artış Nisan 2011'den bu yana en hızlı yükseliş oldu. Fabrika stokları endeksi 45'ten 47'ye yükselirken, müşteri stokları 47'den 49'a yükseldi. Ödenen fiyat endeksi 13 puan yükselerek, Ağustos 2012'den bu yana en hızlı artışı kaydetti ve 51.5 seviyesine geldi. Bu endeks Ekim 2014'ten bu yana ilk kez fiyatlarda artışa işaret etti.